Κόσμος

Συναγερμός στο Ισραήλ για την επαπειλούμενη επίθεση του Ιράν – Έκλεισε τον εναέριο χώρο της η Ιορδανία

Πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος μιας άμεσης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, μετά τις διαβεβαιώσεις της Τεχεράνης, στα μέσα της εβδομάδας ότι θα υπάρξει απάντηση για την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Η κρίση για την ώρα περιορίζεται στη σύλληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων, κοντά στα στενά του Ορμούζ, το Τελ Αβίβ έχει θέσει, ωστόσο, τον ισραηλινό στρατό σε ύψιστο συναγερμό, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος επιστρέφει εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή είναι η απόφαση της Ιορδανίας να προχωρήσει αργά απόψε σε προσωρινό κλείσιμο του εναέριου χώρου της. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε «να κλείσει προσωρινά τον ιορδανικό εναέριο χώρο για όλα τα αεροπλάνα (…) από τις 20.00 GMT, δηλαδή στις 23.00 τοπική ώρα» και μέχρι νεοτέρας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή. Ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για την απειλή, πρόσθεσε πάντως ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command). Πρόκειται για την υπηρεσία που εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους και γενικώς απειλές από αέρος, προειδοποιώντας τον πληθυσμό να προστατευτεί στα καταφύγια.

Παραλλήλως, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε τη ματαίωση όλων των σχολικών δραστηριοτήτων για τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και ανέφερε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Εντωμεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, προκειμένου να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι ο Τζό Μπάιντεν, ο οποίος προσάπτει στο Ισραήλ την ευθύνη για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου, δήλωσε, την Παρασκευή, ότι αναμένει «σύντομα» δράση από την Τεχεράνη. Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμά του προς το Ιράν ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε απλά «Μη», δηλαδή να μην προχωρήσει σε αντίποινα, και εξέφρασε την στήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ. «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί και το Ιράν δεν θα επιτύχει» είπε χαρακτηριστικά.

Την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ επαναδιατύπωσε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί του Σαββάτου με τον ισραηλινό ομόλογό του. Η επικοινωνία έγινε λίγες ώρες μετά την κατάληψη από το Ιράν φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, συνδέεται με το Ισραήλ.

Ήδη πάντως από την Τετάρτη, ο αμερικανικός στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), έσπευσε στο Ισραήλ, ενώ η Ουάσιγκτον εξήγγειλε ότι θα στείλει  ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, έπειτα από τον βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago