Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, μία ημέρα μετά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε το σκεπτικό του για τις σαρωτικές αλλαγές που πρότεινε και οι οποίες πέρασαν από το όργανο.
Η φράση-κλειδί ήταν πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται από την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε γυάλα».
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πως ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Η συζήτηση για την εκλογή του αρχηγού από τη βάση δεν ήταν καινούργια, πρωτακούστηκε λίγο μετά τις εκλογές του 2019 και κατά καιρούς επανερχόταν στην επικαιρότητα, εκφραζόμενη κυρίως ως αίτημα των προεδρικών. Ο αντίλογος στον εσωκομματικό διάλογο πάνω σ’ αυτή την πρόταση ήταν πως παραδοσιακά η Αριστερά εκλέγει τα όργανά της, ακόμα και τον αρχηγό της, μέσα από το συνέδριο και πως τέτοιες διαδικασίες είναι ξένες στο χώρο της.
Με την κίνηση να προτείνει όχι μόνο την εκλογή του προέδρου αλλά και της κεντρικής επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε και σίγουρα μετατόπισε το βάρος του ενδιαφέροντος των διαφωνούντων στο δεύτερο σκέλος, μιας και αυτό τους αφορούσε περισσότερο άμεσα. Το θέμα εδώ δηλαδή δεν είναι αν θα επανεκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας -δεν έχει τεθεί καν θέμα ηγεσίας και δεν υπάρχει κάποιος να τον αμφισβητήσει- αλλά αν θα επανεκλεγούν βασικά πολιτικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που υπό διαφορετικές συνθήκες είχαν την εκλογή τους στη νέα κεντρική επιτροπή εξασφαλισμένη.
Αλλά ποιός μπορεί να αντιτάξει με επιτυχία επιχειρήματα απέναντι στην κρίση του λαού; Αυτό είπε ο Τσίπρας την Τετάρτη, «ας μας κρίνει ο λαός μας, τα μέλη μας». Έχει ο λαός πάντα δίκιο; Όχι βέβαια είναι η απάντηση, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.
Αξίζει να δούμε ωστόσο, πώς φτάσαμε ως εδώ. Οι περισσότερες αλλαγές που προτάθηκαν ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας της Επιτροπής Καταστατικού που είχε συσταθεί ειδικά γι’ αυτό τον λόγο με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη. Επιπρόσθετα ζητήθηκε η συνδρομή της διευθύντριας του Ινστιτούτου Πουλαντζάς, Δανάης Κόλτσιδα. Οι πληροφορίες μας λένε ότι από το καλοκαίρι κιόλας ο Αλέξης Τσίπρας της είχε ζητήσει να διερευνήσει τα καταστατικά όλων των αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και πράσινων κομμάτων στην Ευρώπη και να προτείνει σειρά αλλαγών που θα βασιζόταν σ’ αυτά. Η δουλειά έγινε και παραδόθηκε στον πρόεδρο του κόμματος περί τα τέλη Σεπτέμβρη. Μόνο ένα πράγμα δεν υπήρχε σε αυτά και ούτε συζητήθηκε ποτέ στην Επιτροπή Καταστατικού: η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Ήταν μια προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που δεν την γνώριζαν παρά ελάχιστοι συνεργάτες του στενού περιβάλλοντός του.
Πληροφορίες των ήθελαν επίσης να λαμβάνει υπόψιν του και παρατηρήσεις του γνωστού επικοινωνιολόγου και πολιτικού αναλυτή Γιάννη Λούλη. Το μομέντουμ βέβαια ήταν λίγο οξύμωρο. Μόλις λίγες μέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει στις ανακοινώσεις, ο εν λόγω αναλυτής περιέγραφε με μελανά χρώματα την υπάρχουσα κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λέγοντας πως ο χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει και για τις «μεταεκλογικές του αδυναμίες που είναι το καλύτερο δώρο στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη». Ο Τσίπρας τον διέψευσε έστω και αργά, προς μεγάλη ίσως ικανοποίηση του Θανάση Καρτερού, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να ήταν εκείνος που είχε πραγματοποιήσει την αρχική επαφή με τον Γιάννη Λούλη.
Σε κάθε περίπτωση αυτά ίσως να έχουν και μικρή σημασία. Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα και το γεγονός πως ήρθε η ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει πίστα, αρχικά για τον πολιτικό Τσίπρα και ακολούθως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Διαβάστε ακόμη:
O Aλέξης Τσίπρας στα βήματα του Μιτεράν και ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη πίστα της Κεντροαριστεράς
Πρόταση εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ από τη «βάση»: Τι δείχνει η περίπτωση της Γερμανίας
Δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 -Επίθεση στην κυβέρνηση