Αυξήσεις από 3,8% έως και 24,7% εμφανίζει ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ για τους μισθούς και τα ημερομίσθια σε ετήσια βάση το 2023 έναντι του 2022. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, δείχνουν πως στους περισσότερους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφηκαν αυξήσεις αποδοχών σε ετήσια βάση για το 2023. Σε αρκετούς μάλιστα κλάδους οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι διψήφιες, με απόλυτο πρωταγωνιστή τις κατασκευές, όπου οι ελλείψεις εργατικών χεριών έχουν απογειώσει τις απολαβές.
Όλως παραδόξως, ωστόσο, μειώσεις αντί για αυξήσεις εμφανίζει ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στον κλάδο που συνιστά την λεγόμενη και «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στον τουρισμό και ειδικότερα στα καταλύματα και στην εστίαση. Κάτι που όμως μπορεί να οφείλεται και στις ισχυρές ελλείψεις εργατικών χεριών, καθώς μαζί με τον δείκτη μισθών και ημερομισθίων βυθίστηκαν στον ίδιο κλάδο το 2023 οι δείκτες ωρών εργασίας αλλά και απασχολούμενων ατόμων.
Συγκεκριμένα:
- Ετήσια μεταβολή του δείκτη μισθών και ημερομισθίων σε δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης: – 6,6%
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μάλιστα πως οι μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια σε καταλύματα και εστίαση σημειώθηκαν πέρσι το Α τρίμηνο (-12,9%) – σε νεκρή δηλαδή περίοδο – αλλά και το Γ τρίμηνο (-11,9%), μέσα δηλαδή στο απόγειο της τουριστικής σεζόν.
Αντίστοιχα, όμως, μειώθηκαν σημαντικά και οι ώρες εργασίας (-18,6%) αλλά και ο δείκτης των απασχολούμενων ατόμων (-19,5%), κάτι που οφείλεται προφανώς στην ισχυρή έλλειψη εργαζομένων, από την οποία μαστίζεται ο κλάδος.
Αγκάθι οι κενές θέσεις εργασίας
Σύμφωνα άλλωστε με άλλο report της ΕΛΣΤΑΤ, οι κενές θέσεις εργασίας χτύπησαν «κόκκινο» το Δ τρίμηνο του 2023, καθώς έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 10ετίας και σε ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τις 38.111, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το α’ τρίμηνο του 2013 (41.545).
Μεταξύ, μάλιστα, του Δ’ του 2022 και Δ’ τριμήνου του 2023, οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 82%.
Στις κατασκευές το χρυσό μετάλλιο των αυξήσεων
Στον αντίποδα, οι ισχυροτερες αυξήσεις αποδοχών σημειώθηκαν πέρσι στις κατασκευές, έναν κλάδο που επίσης μαστίζεται από σημαντικές ελλείψεις εργαζομένων. Σε αντίθεση με τον τουρισμό, οι κατασκευές εμφανίζουν ισχυρή αύξηση σε όλους τους δείκτες, και σε μισθούς ημερομίσθια (+24,7%) και σε ώρες εργασίας (+13,1%) αλλά και σε απασχολούμενα άτομα (+11,2%).
Διψήφιες αυξήσεις
Διψήφιες αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων εμφάνισαν επίσης το 2023 :
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: 10,6%
- Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών: 10,8%
- Μεταφορά και αποθήκευση: 10,3%
- Ενημέρωση και επικοινωνία: 15,7%
- Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες: 19,9%
Δείτε ΕΔΩ το report της ΕΛΣΤΑΤ
Εμπόριο
Στο εμπόριο (χονδρικό και λιανικό) αυξήθηκαν και οι ώρες εργασίας (+4,6%) και τα απασχολούμενα άτομα (+1,6%), εκτός από τους μισθούς (+10,8%). Ειδικά στο λιανικό εμπόριο ο μέσος ετήσιος μισθός αυξήθηκε 9,5%, οι ώρες εργασίας 4,5% και τα απασχολούμενα άτομα 1,9%.
Οι μονοψήφιες αυξήσεις
Με μονοψήφιες αυξήσεις στους μισθούς έτρεξε το 2023 για:
- Ορυχεία – λατομεία: +5,7%
- Μεταποίηση: +7,1%
- Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης: 3,8%
- Διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες: 8,7%
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ, μισθοί και ημερομίσθια είναι το σύνολο των μεικτών αμοιβών, σε χρήμα ή σε είδος, που καταβάλλονται σε όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη μισθολογική κατάσταση σε αντάλλαγμα της εργασίας που προσέφεραν.