Άλλη μια «μυθοπλασία» τρίζει και καταρρέει, παρά του ότι συστηματικά προωθήθηκε στη κοινή γνώμη από Υπουργούς, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αλλά και από κάποιους υπεραισιόδοξους «ειδήμονες», αν και τα κίνητρα τους πιθανότατα ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά των κυβερνώντων. Η «μυθοπλασία» της ανοσίας της αγέλης καταρρέει, όπως σε πρώτη φάση στα μέσα του πρώτου κύματος της πανδημίας κατέρρευσε με βαριές συνέπειες για γτις κοινωνίες σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη που εκτίμησαν ότι μπορούσε αυτό να επιτευχθεί απέναντι στον ύπουλο και αόρατο «εχθρό» του covid-19. Οι επαναμολύνσεις σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από την μετάλλαξη Όμικρον, δείχνουν –δυστυχώς- ότι η περίφημη ανοσία της αγέλης είναι «πουκάμισο αδειανό». Επιπροσθέτως κορυφαίοι θεσμοί και επιστήμονες καταδεικνύουν πλέον ότι δεν είναι μια «απλή γρίπη», ένα ελαφρό κρυολόγημα που θα φύγει χωρίς συνέπειες .
«Εργαλειοποίση»
Οι «μυθοπλασίες» αυτές, στηρίχθηκαν σε κάποια πρώτα επιστημονικά δεδομένα που ήταν ανεπαρκή και όχι πλήρως επεξεργασμένα τα οποία «εργαλειοποιήθηκαν» προκειμένου να φύγει από την πίεση η Κυβέρνηση και βρεί προσχήματα για την «ανέμελη στάση» της και την επιλογή της να μην φροντίσει για την «θωράκιση» του Ε.Σ.Υ και την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τις ίδιες ώρες οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (ημερήσιος αριθμός θανάτων, διασωληνώσεις , εισαγωγές και νοσηλείες στα Νοσοκομεία) , καταγράφουν με ανάγλυφο και τραγικό τρόπο , την ένταση του προβλήματος.
Τα καμπανάκια και οι προειδοποιήσεις, απέναντι στην «ανέμελη πολιτική» και στον εφησυχασμό έρχονται από παντού.
Προειδοποιήσεις κατά του εφησυχασμού
Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) διαμηνύει «προσέξτε, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα»
Η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου από την πλευρά της επισημαίνει πως δεν υπάρχει ασφαλείς πρόβλεψη για το αν η Ομικρον αποτελεί και το τελευταίο κύμα της πανδημίας
«Έχουμε δει πολλές ανατροπές σε όλη αυτή την πανδημία. Επομένως, δεν θα κάνω προβλέψεις για το πότε και αν αυτό θα είναι το τελευταίο κύμα ή όχι» είπε χαρακτηριστικά ενώ υπεραμύνθηκε της χρήσης των εμβολίων: «Προστατεύουν και σώζουν ζωές. Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προλαμβάνει πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση, αλλά συνολικά μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και περαιτέρω μετάδοσης».
Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, επεσήμανε ότι μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παραλλαγές είναι μια «πάντα παρούσα απειλή» για την επιστροφή στην κανονικότητα και μπορούν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας πολύ γρήγορα. , σημειώνοντας την αύξηση των νοσηλειών που παρατηρείται και την «πολύ ανησυχητική κατάσταση» λόγω της συνύπαρξης με τη Δέλτα.
«Οι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν την πόρτα της Εντατικής»
Ο Συντονιστής-Διευθυντής στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγράφοντας την σκληρή πραγματικότητα ότι «οι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν την πόρτα της Εντατικής», ενώ έκανε λόγο και για «επόμενο κύμα που θα χτυπήσει και για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».
Επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι «μέσα στο 4ο κύμα μας προέκυψε η νέα παραλλαγή Όμικρον, το αποτύπωμα της οποίας έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη. Οι πρώτοι ασθενείς με Όμικρον χτύπησαν ήδη την πόρτα της εντατικής, έχουμε και διασωληνωμένους αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι στο κατακόκκινο, καταγράφοντας ρεκόρ κρουσμάτων, είναι ότι δίνει νοσηρότητα και θανάτους».
Όπως είπε «το θέμα είναι ότι ο ιός μας έχει ξεγελάσει όλους, έχει αλλάξει την εικόνα, παρακάμπτει και τα εμβόλια άρα η ανοσία πλέον απομακρύνεται, βλέπουμε ότι οι παραλλαγές απαιτούν νέα εμβόλια, επομένως η ανοσία αγέλης δεν είναι εφικτή στο άμεσο διάστημα και οι μεταλλάξεις θα είναι συνεχώς μπροστά μας».
Από την μία μεριά ο ιός κάνει την δουλειά του, εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, αλλάζει δηλαδή το όχημα διασποράς, εμείς όμως απ’ την άλλη και όπλα διαθέτουμε καλύτερα, με αντιικά φάρμακα που χορηγούνται στις πρώτες ημέρες για να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ την ίδια ώρα 50 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο ασχολούνται με νέα πολυδύναμα εμβόλια που θα πιάνουν και τις μεταλλάξεις. «Αυτό που χρειάζεται να ειπωθεί ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αισιοδοξούμε χωρίς αντικειμενικά δεδομένα γιατί στο επόμενο κύμα που θα χτυπήσει πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να είναι ηπιότερο. Είμαστε πολύ ανήσυχοι γιατί βλέπουμε να μην τελειώνει η Δέλτα, η Όμικρον ακόμα δεν έχει αφήσει το αποτύπωμά της, οι κλίνες είναι γεμάτες από βαρύτατα περιστατικά και δυστυχώς ο Ιανουάριος θα κλείσει με περισσότερους από 2000 νεκρούς, άρα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο ύφεσης, με αποτέλεσμα η ανησυχία μας να είναι μεγάλη».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καπραβέλος, υπογραμμίζει ότι η συμμόρφωση στους υγειονομικούς κανόνες και μάλιστα στο βασικό μας όπλο, είναι αυτό που θα αποτρέψει τον ιό να κάνει την καταστροφή του. Τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν, ειδικά με την αναμνηστική δόση, σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι από τους διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10. «Εξακολουθεί να έχει αποτελεσματικότητα και ισχύ το εμβόλιο και αυτό έχουμε στην διάθεσή μας προκειμένου να αποτρέψουμε την βαριά νόσηση, παρότι λέμε ότι θα βγουν νέα πολυδύναμα εμβόλια».
Διαβάστε επίσης:
Τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα (politicus.gr)
Το «κλάδεμα» Δένδια από τον Μητσοτάκη και η επόμενη μέρα (politicus.gr)