Την πύλη του Κοινοβουλίου πέρασε η οργή για την εισαγγελική πρόταση που αθωώνει τον Ηλία Μίχο για βιασμό και μαστροπεία στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό.
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, άσκησε κριτική στις εξελίξεις λέγοντας ότι «υπάρχει διάρρηξη της Δικαιοσύνης με την κοινωνία, όποιος έχει χρήματα πέφτει στα μαλακά», ενώ εκτόξευσε πυρά προς τον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας πως «λόγω προσωπικής ενοχής επέλεξε να συμπορευτεί με την ακραία δεξιά Μητσοτάκη».
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δικηγορική ύλη ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε με λόγια περί σεβασμού στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας «η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, δεν υπάρχουν πληροφορίες. Δημοσιοποιήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας. Όλοι εμείς αγνοούμε τι έγινε στην αίθουσα. Ο στοιχειώδης σεβασμός στη Δικαιοσύνη απαιτεί να περιμένουμε την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως».
Ωστόσο, κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο αρμόδιος υπουργός δεν έμεινε εκεί και επέλεξε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το 2019 με τους ποινικούς κώδικες που έφερε μια εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή, ήθελε να κάνει το αδίκημα του βιασμού από πλημμέλημα σε κακούργημα».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα, όμως ο Γιώργος Φλωρίδης συνέχισε… ακάθεκτος σημειώνοντας «θέλατε δηλαδή να παραμένουν οι βιαστές ατιμώρητοι. Απέτρεψαν οι βουλευτές σας και οι αντιδράσεις της κοινωνίας και το πήρατε πίσω. Αυτή ήταν η φροντίδα σας για τα ανήλικα θύματα βιασμών, μειώσατε το όριο καταδίκης στα 15 από τα 20 χρόνια. Πλέον μπορεί να φτάσει σε ισόβια κάθειρξη».
«Στον Μίχο πείτε αυτά, όχι σε μας. Ντροπή σου!» ανταπάντησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς με τον υπουργό να σημειώνει «φώναζε όσο θες! Εδώ είναι τα χαρτιά. Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί σας έστησαν στο εδώλιο. Υπάρχει θεσμική μνήμη στον τόπο».
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης πήρε τον λόγο και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης εγκαλώντας τον κ. Φλωρίδη πως μονίμως συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Φλωρίδης «πάσχει από σύνδρομο γενιτσαρισμού. Ψεύδεται, συκοφαντεί, κάνει προπαγάνδα. Είστε κυβερνητικός προπαγανδιστής. Ντροπή να ψεύδεστε με αυτό τον τρόπο. Είστε κοινός συκοφάντης. Ντροπή που είστε υπουργός Δικαιοσύνης».
Η αρχή έγινε με τη μετωπική σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, τόσο για την υπόθεση της 12χρονης, όσο και για τη σκευωρία Novartis και τους Ποινικούς Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας καταδίκασαν την εισαγγελική πρόταση, ενώ ακολούθησε νέος γύρος διαξιφισμών του κ. Φλωρίδη με τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Οι αντιδράσεις ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας
Στην υπόθεση της 12χρονης αναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΚΚΕ: Εχθρικό κράτος που αθωώνει τους δράστες – τέρατα
Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε πως «αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη της σήψης της καπιταλιστικής κοινωνίας, του εχθρικού κράτους που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα, ενώ βεβαίως σε κάποιες περιπτώσεις δεν διστάζει να αθωώσει ακόμα και τους δράστες – τέρατα».
Πλεύση Ελευθερίας: Αίσθημα ατιμωρησίας
«Η υπόθεση του Κολωνού πυροδοτεί στην κοινωνία εκ νέου το αίσθημα ατιμωρησίας των ενόχων, των ενόχων που προστατεύετε» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελενα Καραγεωργοπούλου.
Κόντρα Φλωρίδη – Βελόπουλου
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος άφησε και για την συγκεκριμένη υπόθεση υπόνοιες συγκάλυψης μιλώντας για κινητά τηλέφωνα που χάθηκαν και ονόματα που σβήστηκαν. «Γιατί χάθηκαν τα κινητά τηλέφωνα του Μίχου; Γιατί ο υπεύθυνος αξιωματικός έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μην υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία; Από το πρωί ακούω δημοσιογράφους να τα ρίχνουν στην μητέρα αλλά αν 13.12 ψάχνει η ΝΔ για νέο σταθμάρχη κάνει λάθος» είπε.
Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας: «Πόσο τυφλή είναι η δικαιοσύνη; Ο Λιγνάδης 12 χρόνια και κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο Μίχος σε 3 χρόνια θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Σώματα ασέλγησαν πάνω σε αυτό το κορμάκι. Κάποιοι επιχειρούν συγκάλυψη. Ισόβια και χημικός ευνουχισμός».
Απαντώντας ο κ. Φλωρίδης είπε: «Η δίκη για την οποία μιλάμε είναι μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών γιατί υπάρχει η αντίστοιχη πρόβλεψη στον κώδικα. Το τι διαδραματίζεται σε εκείνον το χώρο δεν το γνωρίζω. Στη δίκη αυτή την πλειοψηφία την έχουν οι ένορκοι. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασιστεί, αλλά ειδικά στο δικαστήριο που συγκροτείται με αυτόν τον τρόπο, χρειάζεται περισσότερος σεβασμός».
Στο θέμα επανήλθε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης: «Τον σεβασμό προς την δικαιοσύνη δεν μπορείς να τον επιβάλλεις. Από την εισήγηση της εισαγγελέως είναι ικανοποιημένος ο Υπουργός; Εγώ δεν είμαι».
«Σε καμία περίπτωση ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τι λένε οι δικαστές. Πολύ περισσότερο όταν δεν ξέρει τι γίνεται στη δίκη. Αν γίνεται σχολιαστής τότε η δημοκρατία καταλύεται» ανταπάντησε ο κ. Φλωρίδης.