Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει ο παράνομος τζόγος στη χώρα μας και η κυβέρνηση θεωρεί πλέον επιβεβλημένη την άμεση λήψη μέτρων για την περιστολή του. Το πρόβλημα είναι πλέον κοινωνικό και δεν περιορίζεται στην απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στον κλάδο.
Το επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Παιγνίων. Τόνισε μάλιστα ότι ξεκινά άμεσα ο διάλογος με την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, με αντικείμενο τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, μέσα από τα παράνομα δίκτυα παίχτηκαν το 2023 πάνω από 1,7 δισ.ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε διαδικτυακά παιχνίδια και τα 700 εκατ. ευρώ σε επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια (“φρουτάκια” κλπ).
Περίπου 1 στους 10 Ελληνες (περίπου 900.000 άτομα) έχει συμμετάσχει σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, έστω και μια φορά τους τελευταίους 12 μήνες. Στα παράνομα δίκτυα στρέφονται κυρίως νέοι 17-21 ετών,οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν στους νόμιμους παρόχους, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει συμμετοχή στα παίγνια ατόμων που δεν έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους.
Το μέσο ετήσιο ποσό που δαπανήθηκε ανά παίκτη ήταν 1.934 ευρώ