Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα συζήτησης το επικείμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της ΕΡΤNEWS είπε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα καταψηφίσουμε διότι δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις που εμείς έχουμε θέσει ώστε να επιτευχθεί η συνύπαρξη ισχυρών δημόσιων πανεπιστημίων με μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, με τα τελευταία μάλιστα να λειτουργούν μέσα από ισχυρές ρυθμίσεις συμπληρωματικά και προς ενίσχυση τόσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και της ερευνητικής».
«Ο τρόπος που φέρνει η Νέα Δημοκρατία αυτό το νομοσχέδιο, αφενός χωρίς διαβούλευση κι αφετέρου μ’ έναν αμφισβητήσιμο τρόπο σε σχέση με το Σύνταγμα, κάτι που κι ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης το ανέφερε, δημιουργεί τριγμούς. Έχει γίνει επομένως ένα κακό ξεκίνημα, από το οποίο θα δημιουργηθούν στρεβλώσεις οι οποίες και θα οδηγήσουν σε προβλήματα, περισσότερα απ’ αυτά που λένε ότι θέλουν να λύσουν. Αυτό είναι το ζήτημα και γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι ως προς την συγκεκριμένη ρύθμιση» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνέχισε: «Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει ραφτεί με τέτοιο τρόπο που κουμπώνει άψογα στις διευθετήσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση».
Αναφορικά με την κυβερνητική στάση, ο κ. Γλαβίνας εξήγησε πως «η κυβέρνηση δεν άκουσε τι λένε οι φορείς, οι πανεπιστημιακοί, οι φοιτητές για το πως θα θωρακίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πως θα φέρουμε τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, πως θα αναθεωρήσουμε το άρθρο 16. Εμείς δεν είμαστε αναχρονιστές. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης συναντήθηκε μάλιστα με πρυτάνεις από ανώτατα ιδρύματα της χώρας και ήταν εκείνοι που μίλησαν για χαμηλή χρηματοδότηση, ανεπαρκείς υποδομές και την χειρότερη αναλογία μελών ΔΕΠ σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Εξήγησε επίσης πως «διαβάζοντας το νομοσχέδιο δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει τις αυστηρές προϋποθέσεις με τις οποίες θα έρθουν αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα μας και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Αν όλο αυτό αφορά μία υψηλή εγγυητική επιστολή τότε δεν θεωρώ ότι αυτό από μόνο του εξασφαλίζει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα τους. Η απάντηση ότι θα έρθει οποιοδήποτε ιδιωτικό πανεπιστήμιο του κόσμου στην Ελλάδα και θα ιδρύσει ένα μη κρατικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα σε συνεργασία με ένα fund, μπορεί να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο; Επιπλέον, το νομοσχέδιο όπως το φέρνει η ΝΔ, με ποιο τρόπο ενισχύει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση; Μεταφέροντας κάποια τμήματα από το διεθνές πανεπιστήμιο στο Δημοκρίτειο κι αυτή είναι η μόνη ενέργεια που κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ενώ αλλάζει 85 άρθρα που η ίδια η κυβέρνηση είχε φέρει όταν στον τιμόνι του υπουργείου ήταν η κα. Κεραμέως το καλοκαίρι του 2022. Αλλάζει δηλαδή μόνη της τον νόμο που η ίδια έφερε, παραδέχεται δηλαδή ότι δεν τα έφτιαξε σωστά. Και όλο αυτό είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου και σε 20 άρθρα, στο τέλος του νομοσχεδίου, κρύβει τις ρυθμίσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια».
«Εμείς θεωρούμε ότι θα ήταν πιο ασφαλές βήμα να πηγαίναμε σε μία διαβούλευση με περισσότερο χρόνο, ώστε να χαρτογραφήσουμε τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να φτάσουμε σε ένα σύνολο αποφάσεων κοινή συναινέσει. Επιπλέον, υφίσταται ενόψει μία συνταγματική διαδικασία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος να ρισκάρουμε, εφόσον είναι πολύ πιθανή μία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η παιδεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που οφείλει να παρέχεται με έναν τρόπο αξιακό, όπου θα διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο σπουδών. Το ΠΑΣΟΚ από θέση αρχής είναι θετικό, αλλά δεν οφείλει να ψηφίσει άκριτα ό, τι φέρνει η κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάξαμε στάση σε σχέση με όσα λέγαμε στην αρχή, πριν δούμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Είναι εύλογο να προχωρήσει η Ελλάδα στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων γιατί δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση αλλά πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο. Εμείς δεν αρνούμαστε το να μπει μία τάξη στα πτυχία των κολλεγίων, την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των παιδιών αλλά με σαφείς οδηγίες» ενώ ο κ. Γλαβίνας συμπλήρωσε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά θα πάει συντεταγμένα στην καταψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με άλλα λόγια ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, η στρατηγική είναι ενιαία και η κοινοβουλευτική ομάδα θα εκφραστεί με μία φωνή».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση και αναφορικά με τη σύγκριση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γλαβίνας σχολίασε πως «το ΠΑΣΟΚ έψαξε και βρήκε έναν τρόπο υλοποίησης της μεταρρύθμισης με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο και συζητά την αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στο νομοσχέδιο με έναν αφοριστικό τρόπο. Εμείς λοιπόν κουβεντιάζουμε το πως θα υλοποιήσουμε τις αλλαγές αλλά μ’ έναν διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι δυνατό να απαιτεί η ΝΔ συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ως «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» με αφοριστικό λόγο. Εμείς μάλιστα κάναμε μία ημερίδα διάρκειας 8 ωρών σε σχέση με το πως πρέπει να γίνουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έχουμε παρουσιάσει σε πάρα πολλές πλατφόρμες και με αρθρογραφία το μοντέλο, το οποίο προτείνουμε, κι εδράζεται σ’ ένα πλαίσιο που εφαρμόζεται στη σκανδιναβικές χώρες για το πως λειτουργούν συμπληρωματικά τα μη κρατικά ιδρύματα παράλληλα με ισχυρά κρατικά πανεπιστήμια».