Μετά τη «θύελλα» αντιδράσεων που προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας περί άδειας ειδικού σκοπού, από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αποφάσισε στο «παρά πέντε» να προχωρήσει σε μια μικρή αλλαγή, προκειμένου να «κατευνάσει τα πνεύματα». Κατά συνέπεια, οι πρώτες τρεις ημέρες απουσίας από την δουλειά των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, λόγω ασθένειας του παιδιού τους από κορωνοϊό θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους, ενώ η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον ΕΦΚΑ και όχι στο 50%. Κάτι το οποίο είναι σε ισχύ και για την ασθένεια των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, που αποτελεί και το κύριο επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή, ότι εφαρμόζεται για την απουσία λόγω ασθένειας παιδιού, ισχύει και για την ασθένεια του ίδιου του μισθωτού. Συνοψίζοντας, τις τρεις πρώτες ημέρες θα πληρώνει ο εργοδότης κατά 50%, την τέταρτη μέρα ο ΕΦΚΑ στο σύνολό της, ενώ η 5η μέρα θα χρεώνεται ως άδεια.
Στην τελική διάταξη που ψηφίζεται από τη Βουλή, υπάρχουν ακόμη δύο αλλαγές. Η πρώτη αφορά την περίπτωση νόσησης του ίδιου του εργαζόμενου και όπως αναφέρεται, δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να το δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, καθώς πρόκειται για αναρρωτική άδεια.
Επίσης, αποσαφηνίζεται ότι μετά από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων που νοσούν από κορωνοϊό, το άρθρο 15 του ν. 4722 εξακολουθεί να εφαρμόζεται μόνο για όσους εργαζόμενους τίθενται υποχρεωτικά σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον αριθμό των ημερών που ορίζουν αυτά. Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 15 του ν. 4722/2022, ο εργαζόμενος υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση, στην οποία τεκμηριώνει ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας αφορά στο σύνολο των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες της παραμονής σε απομόνωση.
Έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση και φορείς
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης με την κατάθεση από τα συναρμόδια υπουργεία των τροπολογιών που έκαναν λόγο για μειωμένες κατά 50% αποδοχές των εργαζόμενων γονέων που θα λαμβάνουν άδειες ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους γονείς στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι θα πληρώνονται κανονικά.
Αναλυτικότερα με βάση τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή την Τρίτη, πριν τα «μισο-μαζέψει» η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα προβλεπόταν, ότι σε περίπτωση νόσησης των παιδιών από κορωνοϊό, θα εφαρμόζονται διατάξεις περί άδειας ασθενείας, με χορήγηση πενθήμερης ειδικής άδειας. Σημειώνεται ότι παλαιότερα η διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού ήταν 14 ημέρες.
Από τις 5 ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, οι 4 μέρες θα είναι ειδική άδεια και θα χορηγείται με μείωση κατά 50% των αποδοχών του εργαζόμενου. Η πέμπτη ημέρα, θα αφαιρείται από την ετήσια κανονική του άδεια.
Αντίθετα, στο δημόσιο οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν επίσης 5 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού. Από αυτές, οι τρεις μέρες θα είναι ειδική άδεια, για τις οποίες όμως δεν θα γίνεται παρακράτηση του μισθού κατά 50%, όπως στον ιδιωτικό τομέα, και οι υπόλοιπες δύο ημέρες θα αφαιρούνται από την ετήσια άδεια του εργαζόμενου.
Στις περιπτώσεις των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζονται οι πάγιες διατάξεις αναρρωτικής άδειας προσαρμοσμένες στο πενθήμερο που προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα:
– Οι 3 πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη στο ύψος που προβλέπει η πάγια εργατική νομοθεσία για τις αναρρωτικές άδειες
-Για την 4η και 5η ημέρα ισχύουν οι γενικές διατάξεις αποζημίωσης ασθένειας.
-Η συγκεκριμένη άδεια χορηγείται ανεξάρτητα από την όποια αναρρωτική ή άλλη άδεια θα λάβει ο εργαζόμενος και μόνο με την προσκόμιση του σχετικού διαγνωστικού τεστ, χωρίς να απαιτείται διαδικασία στον ΕΦΚΑ ή προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, όπως προβλέπεται παγίως για τις αναρρωτικές άδειες. Παράλληλα:
-Η πενθήμερη απουσία (έως 5 εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr) και δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.
-Συστήνεται να προτιμάται η τηλεργασία όταν είναι εφικτό αυτή να παρασχεθεί κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη.
-Ισοδυναμεί με κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις της άδειας ασθενείας.
– Για άδεια πέραν των 5 ημερών εφαρμόζεται η πάγια ασφαλιστική νομοθεσία με βεβαίωση γιατρού που προσκομίζεται στον ασφαλιστικό φορέα και αποζημίωση στο 100%
– Για τους εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν η πενθήμερη απουσία παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr) και δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.
– Οι τρεις πρώτες ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη, όπως συμβαίνει όταν νοσεί ο ίδιος ο εργαζόμενος. Η 4η ημέρα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου.
Ωστόσο, ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί μια σειρά υπαρχουσών και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα από το Υπουργείο Εργασίας (π.χ. γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας). Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν μέχρι τις 15 Απριλίου.
«Σημαντική δυσμενή διάκριση υφίστανται οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα έναντι των συναδέλφων τους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι ορθώς έχουν πρόσβαση στη χορήγηση πενθήμερης άδειας ειδικού σκοπού, δίχως περικοπή των αποδοχών τους, σε μια περίοδο που η μετάλλαξη “Ο” της COVID-19 σαρώνει απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα, με τις μικρότερες ηλικίες να βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο της νόσου», διαπίστωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), ζητώντας από την κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου με καθαρότητα, δίχως διακρίσεις και μισθολογικές περικοπές.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «η τροπολογία επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα – και με νέα τροπολογία να προβλέπεται ότι, σε περίπτωση νόσησης από COVID-19 τέκνων εργαζομένων μέχρι και τη Γ’ Λυκείου, οι εργαζόμενοι γονείς να δικαιούνται ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για πέντε ημέρες ή για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο με γνωμάτευση ιατρού, για τις περιπτώσεις νόσησης, νοσηλείας τέκνων και αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων».
Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε τα εξής:
«Σε μια περίοδο που η μετάλλαξη “Ο” της COVID-19 σαρώνει απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα, με τις μικρότερες ηλικίες να βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο της νόσου, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα υφίστανται σημαντική δυσμενή διάκριση έναντι των συναδέλφων τους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι (ορθώς) έχουν πρόσβαση στη χορήγηση πενθήμερης άδειας ειδικού σκοπού, δίχως περικοπή των αποδοχών τους.
H τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετατρέπει την άδεια ειδικού σκοπού σε τιμωρητικό ακολούθημα της άδειας ασθένειας και μάλιστα με χρονικό περιορισμό της περιόδου νόσησης.
Μέχρι σήμερα, η άδεια ειδικού σκοπού αποτελούσε ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείτο από τη χορήγηση μιας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβανόταν κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνταν με πλήρεις αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείτο στο 100% από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείτο από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Επίσης, για εργαζόμενους που είχαν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γινόταν αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορούσε να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούτο ο εργαζόμενος – είτε αυτή χορηγείτο με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια, λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.
Με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές των τεσσάρων πρώτων ημερών, ενώ την πέμπτη ημέρα οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πρόσφορη άδεια, για να δικαιολογήσουν την απουσία τους, δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για παράταση ανά περίπτωση, με εντολή ιατρού, αν τα συμπτώματα επιμένουν. Βέβαια, ερωτηματικά γεννώνται για την τέταρτη μέρα, διότι η διατύπωση της τροπολογίας δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στην υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει την αναλογία που του αντιστοιχεί συμπληρωματικά του τεκμαρτού της αποζημίωσης του ΕΦΚΑ.
Επίσης, με την τροπολογία, γεννάται και ένα άλλο ερωτηματικό: Για τους εργαζόμενους που τα τέκνα τους νοσούν θα ισχύει η προβλεπόμενη στην ως άνω τροπολογία τιμωρητική αποζημίωση, ενώ για τους εργαζόμενους γονείς που τα τέκνα δεν νοσούν, αλλά τα τμήματα των σχολείων τους έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ, λόγω κρουσμάτων, θα ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού που θεσπίστηκε με το άρθρο 4 της ΠΝΠ της 11/3/2020 (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/2020 (Α΄ 76) και προβλέπει τέσσερις ημέρες με πλήρεις αποδοχές (2 εργοδότης, 1 κράτος, 1 εργαζόμενος); Δηλαδή, σε μια χώρα δημοκρατικά ευνομούμενη, θα έχουμε εργαζόμενους γονείς ‘τριών ταχυτήτων’; ‘Αλλη μεταχείριση οι εργαζόμενοι γονείς του δημοσίου τομέα, άλλη οι γονείς με νοσούντα τέκνα και άλλη οι εργαζόμενοι με τέκνα, των οποίων τα σχολικά τμήματα έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ;
Η Συνομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου με καθαρότητα, δίχως διακρίσεις και μισθολογικές περικοπές. Η τροπολογία επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα και με νέα τροπολογία να προβλέπεται ότι, σε περίπτωση νόσησης από COVID-19 τέκνων εργαζομένων μέχρι και τη Γ’ Λυκείου, οι εργαζόμενοι γονείς να δικαιούνται ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για πέντε ημέρες, ή για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο με γνωμάτευση ιατρού για τις περιπτώσεις νόσησης, νοσηλείας τέκνων και αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων» καταλήγει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.
Διαβάστε επίσης:
Σηκώνει τα χέρια ψηλά η κυβέρνηση για την ακρίβεια – Δεν υπάρχει μαγική λύση, λέει ο Σκυλακάκης
Το «σύνδρομο Κατσίκη» προβληματίζει το Μαξίμου – Στο τραπέζι και ο εκλογικός νόμος
Γιατί ο Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους για την επίσκεψη της Βαλερί Πεκρές
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…