Απόψεις

102 πάμπλουτοι ζητούν: φορολογήστε μας – Ξέρουν καλύτερα ή απλώς μας τρολάρουν;

Το μήνυμα έφτασε όχι ακριβώς στο χλιδάτο Νταβός, που λόγω κορωνοϊού δεν μπόρεσε να υποδεχτεί τους «ισχυρούς του πλανήτη», αλλά στην ψηφιακή εκδοχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

102 super-rich» δηλαδή πάμπλουτοι αυτού του πλανήτη, ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να τους φορολογήσουν πολύ περισσότερο από ότι μέχρι σήμερα. Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι», όπως αυτοαποκαλούνται ζητούν από τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τα άδικα φορολογικά συστήματα τους για να μειωθεί η φτώχεια και οι ανισότητες και να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κράτη.

Παραδέχονται ότι οι τεράστιες ανισότητες, που υπήρχαν ήδη προ πανδημίας έχουν διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, αφού οι ίδιοι αύξησαν τις περιουσίες τους, ενώ ο «κοσμάκης» βρίσκεται αντιμέτωπος με μειώσεις της αγοραστικής του δύναμής, του βιοτικού του επιπέδου και μπροστά σε «θεόρατες» αυξήσεις, που αφορούν όχι μόνο την ενέργεια, αλλά και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Μάλιστα οι σύγχρονοι «κροίσοι» μιλάνε και με νούμερα, υπολογίζοντας ότι μια φορολόγηση περιουσιών άνω των 5 εκατομμυρίων θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα πάνω από τα 2,5 τρισ. δολάρια. (ναι ένα νούμερο με 12 μηδενικά).

Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι η πρώτη. Εχουν υπάρξει ανάλογες και στο παρελθόν, από άλλες ομάδες αλτρουιστών«συναδέλφων» τους, ενώ η φορολόγηση αυτού που κάποιοι αποκαλούν εδώ και χρόνια ως «χυδαίο πλούτο» είναι ένα βασικό αίτημα πολλών κορυφαίων οικονομολόγων, με πιο γνωστό σίγουρα το όνομα του πολυβραβευμένου Τομά Πικετύ. Μάλιστα ζητήματα ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος έχουν θέσει ακόμα και διεθνείς οργανισμοί, που μόνο «σοσιαλιστικούς» ή πολύ περισσότερο «κομμουνιστικούς» δεν μπορείς να του χαρακτηρίσεις όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι 102 «υπέρ-πλούσιοι» πάντως ή το έχουν πάρει πολύ σοβαρά ή απλώς μας «τρολάρουν», γνωρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν σκοπό να κάνουν απολύτως τίποτα, αφού για τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία η «υπερφορολόγηση» του πλούτου είναι κάτι σαν αμαρτία. Ουσιαστικά ειρωνεύονται ακόμα και το «φορμάτ» του Νταβός, αφού όπως λένε μέσα σε κλειστά φόρουμ όπως το Νταβός δεν πρόκειται να βρουν τις λύσεις.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική που πιστεύει ότι η «ισότητα είναι ενάντια στη φύση» ή η γερμανική που φρόντισε να «δεσμευτεί» στο κυβερνητικό της πρόγραμμα ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το φόρο στα μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες, δεν πρόκειται να ανταποκριθούν στην έκκληση, αφού μάλλον με τρολάρισμα μοιάζει περισσότερο. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να σκεφτεί κανείς ότι «οι 102» μιλούν εκ του ασφαλούς, επειδή ξέρουν ότι δεν πρόκειται να εισακουστούν. Εκτός αν τους δούμε να κατεβαίνουν σύντομα σε τίποτα βίαιες διαμαρτυρίες στο δρόμο ή σε απεργίες πείνας με αίτημα «Φορολογήστε μας».

Διαβάστε ακόμα

Φθηνό χρήμα τέλος – «Σύννεφα» για την Ελλάδα

Το ελληνικό χρέος αυξήθηκε και δημιουργεί σχέση απόλυτης εξάρτησης από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Η πείνα πιο δολοφονική και από τους Ταλιμπάν για τους ξεχασμένους από τη Δύση κατοίκους του Αφγανιστάν

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago