Tο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την απόκτηση της Golden Visa θα εξετάσει σήμερα σε ευρεία σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης. Πρώτιστος στόχος είναι αρχές Μαρτίου να κατατεθούν στη Βουλή οι νέες διατάξεις.
Η βασική κατεύθυνση είναι η αύξηση του ορίου επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa, προκειμένου να μπει φρένο στον φρενήρη ρυθμό ζήτησης που καταγράφεται στις ακριβές περιοχές των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης).
Ακίνητα: Δεν είναι η Golden Visa το πρόβλημα – Ποια είναι η αιτία της στεγαστικής κρίσης
Η προαναγγελία αύξησης του ορίου επένδυσης ακόμα και στα 800.000 ευρώ, έχει φέρει «γκρίνια» στην αγορά με τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας να εκδηλώνει ανησυχία «ότι υπό το βάρος μιας αναίτιας κοινωνικής πίεσης, θα ληφθούν λανθασμένες και βεβιασμένες αποφάσεις εις βάρος της ελληνικής οικονομίας». Ο ΣΑΕΕ προτείνει μάλιστα την εκπόνηση μελέτης πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
Ως προς τις αλλαγές των ορίων ο ΣΕΑΑ θεωρεί ότι νέα αύξηση του ορίου στις περιοχές με το υψηλό όριο θα οδηγήσει στην ακύρωση δυνητικών συναλλαγών.
«Αύξηση του ορίου στις περιοχές με σημερινό χαμηλό όριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρώσει συναλλαγές, διότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει προσελκύσει στη μέγιστη πλειοψηφία αγοραστές στο όριο των €250.000, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ικανός αριθμός πρόθυμων αγοραστών σε υψηλά ποσά – οι συναλλαγές πάνω από €250.000 είναι πολύ λίγες. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα αξιοπιστίας καθότι έχουν υπάρξει αγορές ακινήτων από επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση/ανακατασκευή/κατασκευή για μεταπώληση σε αγοραστές Golden Visa, ενώ θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα φημολογία για τυχόν νέα αλλαγή του».
Αύξηση ορίου για την Golden Visa
Η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα καθιστά αυστηρότερους τους όρους για τη χορήγηση της Golden Visa και νέα αυξημένα ποσά και με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με την γεωγραφική θέση που βρίσκεται το ακίνητο.
Mε τις νέες παρεμβάσεις στις περιοχές που αποτελούν το «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.
Στις υπόλοιπες περιοχές με «μεσαίο» ενδιαφέρον το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ. ενώ όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση το όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.
Σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.
Στον Νότιο Τομέα ισχύει αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.
Επίσης μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, για να καλύπτει το όριο των 250.000 ευρώ.
Τώρα η κυβέρνηση, καλείται να διαμορφώσει ένα νέο χάρτη με δύο ή τρία σκαλοπάτια τιμών (250.000-500.000-800.000) και ειδική μέριμνα για την περίπτωση όπου γίνεται επένδυση σε διατηρητέα ακίνητα.
Το Airbnb
Στη σύσκεψη θα εξεταστεί και το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb κ.λπ.), και συγκεκριμένα το καθεστώς για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν με την Golden Visa με σκοπό να διατεθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Η καθιέρωση αυστηρότερων όρων θεωρείται δεδομένη.