Κόσμος

Λογοδοσία από τη Μόσχα για τον θάνατο του Ναβάλνι ζητά η Δύση – Είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας λέει το Πεκίνο

Συνεχίζονται οι οργισμένες δηλώσεις ηγετών δυτικών χωρών κατά του Πούτιν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή στον Αρκτικό κύκλο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 κάλεσαν σήμερα τη Μόσχα να διαλευκάνει πλήρως τις συνθήκες θανάτου, με τους υπουργούς τους επί των Εξωτερικών να εκφράζουν την «οργή» τους.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιταλία, η οποία ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της G7, αναφέρεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι «καταδικάστηκε άδικα για νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς». Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν σήμερα στο Μόναχο και κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τον ρώσο αντιφρονούντα.

Οι ηγέτες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέρριψαν ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ζήτησαν από τη Μόσχα να λογοδοτήσει. Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας, χθες το βράδυ, και τους κατέστησε σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται «πλήρως υπεύθυνες» για τον θάνατο του Ναβάλνι. Παραλλήλως, ζήτησε «ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «σοκαρισμένος» και κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του ότι «ευθύνεται για τον θάνατο» του Ναβάλνι, τον οποίο χαρακτήρισε «μια ισχυρή φωνή υπέρ της αλήθειας». Το «ρωσικό καθεστώς» κατηγόρησε ως υπεύθυνο και η ΕΕ, όπως και ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει «την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχοντας δίπλα του τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υπέδειξε τον Πούτιν ως υπεύθυνο για την «δολοφονία».

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε, ήδη από χθες, αυτές τις κατηγορίες ως «εντελώς απαράδεκτες» και «απολύτως ακραίες». Ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει κάνει πάντως, μέχρι στιγμής, κανένα σχόλιο. Από την πλευρά του, το Πεκίνο, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, δεν θέλησε να σχολιάσει. «Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Δεν θα την σχολιάσω» είπε ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σοκαρισμένος» από τον θάνατο του Ναβάλνι δήλωσε και ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας «πλήρη, αξιόπιστη και διαφανή διερεύνηση» των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτόν. Προτροπή προς τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί μια αξιόπιστη έρευνα είχε κάνει νωρίτερα και η εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Λιζ Θρόσελ.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago