Κόσμος

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του Ναβάλνι – Για «αιφνίδιο θάνατο» μιλούν οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές

Σε «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» αποδίδουν οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ρωσίας τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Αυτή την ενημέρωση φέρονται ότι έλαβαν η μητέρα και ο δικηγόρος του ρώσου αντιφρονούντα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Την ίδια ώρα, η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, έκανε λόγο και πάλι για δολοφονία και κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του, ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους»,  επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» αναφέρεται στην ανάρτηση.

Λίγη ώρα νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα, είχε αναφέρει ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, καθώς δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου. Σύμφωνα με την Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται», ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε η ίδια.

Προς το παρόν παραμένει ασαφές το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι, με τους συγγενείς του να ζητούν, αμέσως, την παράδοσή της. «Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές» είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters και ανέφερε άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά» πρόσθεσε ο υπάλληλος, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι, μέσω της εκπροσώπου του, δηλώνει ότι θα διατηρήσει ζωντανό το όραμά του για αλλαγή στη Ρωσία. Η Κίρα Γιάρμις έδωσε αυτήν την διαβεβαίωσε με συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας μέσω του Zoom, από περιοχή που δεν αποκάλυψε. Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπεύθυνο για τον «φόνο» και, αν και δεν έχει παρουσιάσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία, υπενθυμίζει την δηλητηρίασή του με νευροπαραλυτικό παράγοντα, το 2020. Τότε, ο Πούτιν είχε αρνηθεί ότι το ρωσικό κράτος προσπάθησε να σκοτώσει τον Ναβάλνι, λέγοντας ότι «θα είχε τελειώσει τη δουλειά», αν ήθελε πραγματικά να τον εξοντώσει.

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε 30 ρωσικές πόλεις, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που είχε διατάξει η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η OVD-Info ανέφερε επίσης ότι οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα. Κατά την ίδια οργάνωση, μεμονωμένες συλλήψεις έγιναν σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης, ενώ η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago