Στην ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων του προοδευτικού χώρου, αλλά όχι κομματικών συγχωνεύσεων συμφώνησαν και οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες με θέμα «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;», την οποία διοργάνωσε η Εφημερίδα των Συντακτών.
Ομιλητές ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., και η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτίνα της Κ.Ο. Νέα Αριστερά.
Και οι τρεις εμφατικά δήλωσαν ότι το ερώτημα δεν αφορά πρόσωπα, αλλά κόμματα και πολιτικές, με προφανή σκοπό να απαντήσουν στην κριτική που είχε ασκηθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι η επιλογή και η διατύπωση του θέματος της εκδήλωσης παραπέμπουν σε ευθεία αμφισβήτηση των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καθώς σηματοδοτεί ότι δεν είναι επαρκείς για να αντιπαρατεθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος.
Έκπληξη της βραδιάς η εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη.
Λίγο αφότου είχε ξεκινήσει την ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου παίρνοντας τον λόγο πρώτη από τον συντονιστή Δημήτρη Τερζή, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στην αίθουσα, με την Έφη Αχτσιόγλου να ακούγεται να λέει μετά από λίγο να λέει «Καλησπέρα Στέφανε» και τον κ. Τερζή να αναγγέλλει και να καλωσορίζει στην εκδήλωση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής έσκυψε και ενημέρωσε την Έφη Αχτσιόγλου ότι στη συνέχεια θα του δώσει το λόγο, η ίδια είπε: «Να μιλήσω όμως πρώτα». «Έχουμε την αιφνιδιαστική άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη, παρακαλώ να κρατηθεί ένας πολιτισμός και μια ηρεμία, θα του δώσουμε τον λόγο στη συνέχεια να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τερζής.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, δεν πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι είναι παρών εκεί ως εκπρόσωπός του ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Κατά την άφιξη του κ. Κασσελάκη στην εκδήλωση σημειώθηκαν και κάποιες μικρής έκτασης αποδοκιμασίες, ωστόσο άλλοι τον χειροκρότησαν.
Η παρουσία-έκπληξη συνίσταται στο γεγονός ότι η εκδήλωση που είχε ως κεντρικό θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση» είχε υποβαθμιστεί από την Κουμουνδούρου, με στελέχη μάλιστα, να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την πρωτοβουλία Τεμπονέρα.
Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη αναπαράγει ανισότητες και αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ η προτεραιότητα είναι «να συνεννοηθούμε για ποια κοινωνικά στρώματα υπάρχουμε και θέλουμε να εκφράζουμε». «Για να μπορέσουν αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις να συνασπισθούν και να εκφραστούν πολιτικά με συγκροτημένο τρόπο, άρα και με λόγο που μπορεί να γίνει κυρίαρχος, απαιτούνται μια σειρά από πολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν πρωτίστως την στρατηγική, το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις διεκδικήσεις και δευτερευόντως τα πρόσωπα» επισήμανε.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ότι «το ερώτημα «απέναντι στο Μητσοτάκης ποιος; δεν μετατρέπει το ερώτημα σε μια προσωποκεντρική αντιπαράθεση», «κάθε άλλο ο μεσσιανισμός στη συγκυρία αλλά και ο αλληλοσπαραγμός του δημοκρατικού κόσμου δεν βοηθά σε μια στρατηγική εξόδου».
Με αφορμή δε την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως «με την παρουσία σου αποδεικνύεις πως δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά κόμματα».
ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως «δεν μιλάμε για συνενώσεις κομμάτων» και ότι «το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι το πώς θα ανακαλύψουμε μεσσίες μέσα από μια στρατηγική προσωποκεντρική, αλλά το πώς θα βάλουμε την πολιτική και τις ιδέες μας στο επίκεντρο και το προσκήνιο». «Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ οφείλουμε να προτάξουμε θέσεις, ιδέες, ιστορία, αρχές, και εγώ θεωρώ πως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να διαμορφώσει σε ρόλο πρωταγωνιστή» είπε κατά την παρέμβασή του.
Και οι τρεις συμφώνησαν στο τέλος πως παρά τα όσα τους χωρίζουν, υπάρχουν περισσότερα που ενώνουν τον προοδευτικό χώρο και διαφάνηκε περιθώριο περαιτέρω συνέχισης του διαλόγου, διευκρινίζοντας βέβαια και οι τρεις ομιλητές πως δεν πρόκειται για «συνενώσεις κομμάτων» ή «πρόβα συνεργασίας» αλλά για μια συζήτηση που αφουγκράζεται τις αγωνίες της κοινωνίας.
Αχτσιόγλου: Διάλογος υπό προϋποθέσεις, όχι συγχωνεύσεις
Πρώτη τον λόγο πήρε η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι και μόνο ο τίτλος της εκδήλωσης αποτυπώνει «μια πανθομολογούμενη πραγματικότητα: πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται απ’ τη δεξιά πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και το κενό αυτό δεν αφορά πρωτίστως πρόσωπα. Αυτό το ποιος στο ερώτημα της εκδήλωσης θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ερμηνευτεί ως ποια πολιτική δύναμη, με ποιο πολιτικό σχέδιο μπορεί να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση της δεξιάς. Αυτό είναι το κύριο ερώτημα κατά τη γνώμη μου και αφορά τις αγωνίες των πολιτών και όχι τόσο τα πρόσωπα πέρα και έξω από πολιτικές, πέρα και έξω από στρατηγικές, πέρα και έξω από κοινωνικές αναφορές. Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα και στη Νέα Αριστερά και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ιδρύσαμε και τον φορέα, ακριβώς επειδή αναγνωρίσαμε ότι υπάρχει αυτό το κενό της πολιτικής εκπροσώπησης και γι’ αυτό ανταποκρίθηκα και στο κάλεσμα χωρίς δεύτερη σκέψη».
«Και φυσικά αυτό το κενό δεν έχει να κάνει με την υποτιθέμενη έλλειψη κάποιου λαμπερού προσώπου, κάποιου χαρισματικού ηγέτη, ο οποίος δήθεν με την λάμψη του θα έρθει να εκφράσει μια δημοκρατική παράταξη που κάπου υπάρχει εκεί έξω ήδη συγκροτημένη και περιμένει να βρει το φωτεινό της πρόσωπο για να προχωρήσει μπροστά. Νομίζω ότι όλα αυτά τα έχουμε χιλιοακούσει και αποδείχτηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κανονική ζωή ούτε με την πολιτική πραγματικότητα», συνέχισε.
Ως προς το ερώτημα της εκδήλωσης, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η απάντηση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να έρθει από τη συγκρότηση του αντίπαλου κοινωνικού μπλοκ, του δικού μας συνασπισμού κοινωνικών δυνάμεων που αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά με τρόπο διάσπαρτο και εξ αυτού του λόγου με τρόπο αποδυναμωμένο». Όπως υπογράμμισε «αυτό το μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων έχει πραγματικά κάθε λόγο να συγκροτηθεί και να συνενωθεί. Και για να προστατευθεί, πρωτίστως όμως για να πρωταγωνιστήσει πολιτικά στο δικό του μέλλον».
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς ήταν σαφής πάντως: «Εδώ δεν κάνουμε μια πρόβα συνεργασίας». Όπως τόνισε συζητούμε ένα ζήτημα που ανοίγει ο κόσμος με επίφαση και «βάζουμε ως προτεραιότητα να συνεννοηθούμε για ποια κοινωνικά στρώματα υπάρχουμε και θέλουμε να εκφράζουμε». «Για να μπορέσουν αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις να συνασπισθούν και να εκφραστούν πολιτικά με συγκροτημένο τρόπο, άρα και με λόγο που μπορεί να γίνει κυρίαρχος, απαιτούνται μια σειρά από πολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν πρωτίστως την στρατηγική, το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις διεκδικήσεις και δευτερευόντως τα πρόσωπα» επισήμανε.
«Ο πολιτικός διάλογος που εκ των πραγμάτων ανοίγει και στον οποίο ως Νέα Αριστερά έχουμε τη διάθεση να συμμετέχουμε μπορεί να γίνει εφόσον υπάρχουν στοιχειώδεις προγραμματικές προϋποθέσεις» επισήμανε και αναφέρθηκε στην υπεράσπιση της μισθωτής εργασίας και τη θωράκιση των δημοσίων αγαθών ως τέτοιων, την αναβάθμιση της ποιότητάς τους και την πρόσβαση σε αυτά όλων των πολιτών ανεξαρτήτως καταβολών».
Και εδώ διευκρίνισε πως «τούτο προφανώς σημαίνει τη μη ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και τη μη συναίνεση σε αυτήν κατ΄ ουδένα τρόπο, όχι όπως έπραξε χθες ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο και ζήτησε αναθεώρηση του Άρθρου 16».
Ωστόσο, σημείωσε πως «προφανώς υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν, αλλά άκουσα και πράγματα που μας ενώνουν». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα για το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας με παράδειγμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και αμέσως μετά στην παρέμβαση του Μανώλη Χριστδουλάκη «για συγκλίσεις, για την οικονομία, την εργασία αλλά και ότι δεν μπορεί το μπλοκ από εδώ να οργανωθεί μόνο με ένα αντί, αλλά να συγκροτηθεί και ταυτοτικά».
«Είδα πολλά περιθώρια στη συνέχιση αυτής της επικοινωνίας και διαλόγου, και είναι πολύ σημαντικό που ξεκίνησε με ανοιχτές τις πόρτες» σημείωσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.
«Οι συνεργασίες είναι εγγεγραμμένες στην κουλτούρα μας. Όχι οι συγχωνεύσεις. Γιατί όπου η Αριστερά δεν δρα ως αυτόνομη οντότητα , δεν λειτουργεί υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να μετατοπίζεται η ατζέντα προς τα δεξιά. Σχέδια συγχωνεύσεων, λοιπόν, που δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στις κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες αναφερόμαστε και στις οποίες ανήκουμε, όπως φαντάζεστε από τα όσα είπα μέχρι τώρα, δεν μας αφορούν. Η πολιτική δεν είναι παιχνίδια παραγόντων και μικροκομματικοί σχεδιασμοί.
Αυτό που μας αφορά, αυτό που αφορά τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα είναι η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος που θα δείξει την έξοδο στις πολιτικές της Δεξιάς και θα γίνει πρωταγωνιστής του δικού του μέλλοντος. Η Νέα Αριστερά ιδρύθηκε για αυτόν τον σκοπό και σε αυτόν θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε καταληκτικά η Έφη Αχτσιόγλου.
Χριστοδουλάκης: Η προτεραιότητα οφείλει να αφορά το μέλλον, να συνθέσουμε
Δεύτερος τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος αν και εμφανίστηκε θετικός στην προοπτική κοινοβουλευτικών συγκλίσεων, προέταξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματός του στην προσπάθεια.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είστε κατά του κ. Μητσοτάκη, ελάτε μαζί μας», για να διευκρινίσει πως «δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, θυμό και απογοήτευση». «Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια η ιδεολογική μας βάση. Τι σημαίνει σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» τόνισε και ανέφερε πως «είμαστε αταλάντευτα με την ανοιχτή κοινωνία, με οτιδήποτε προάγει την ισότητα και προωθεί τη συμπερίληψη».
Όπως και η Έφη Αχτσιόγλου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως «δεν μιλάμε για συνενώσεις κομμάτων» και ότι «το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι το πώς θα ανακαλύψουμε μεσσίες μέσα από μια στρατηγική προσωποκεντρική, αλλά το πώς θα βάλουμε την πολιτική και τις ιδέες μας στο επίκεντρο και το προσκήνιο». «Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ οφείλουμε να προτάξουμε θέσεις, ιδέες, ιστορία, αρχές, και εγώ θεωρώ πως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να διαμορφώσει σε ρόλο πρωταγωνιστή» είπε κατά την παρέμβασή του.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ερωτηθείς σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών είπε πως «το ΠΑΣΟΚ εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για να χυθεί άπλετο φως», αλλά άφησε αιχμές για «μια προσπάθεια μικροπολιτικής εργαλειοποίησης», διευκρινίζοντας πως αυτή είναι «όχι με δική μας ευθύνη».
«Επειδή θεωρώ ότι η ανάγκη για τις συζητήσεις που αφορούν πολιτικές συγκλίσεις, όπως κοινοβουλευτικά υπερβαίνει την οποιαδήποτε μικροπολιτική και στο θέμα των υποκλοπών, απαξίωσης των θεσμών και μεγάλα θέματα όπως η υγεία, η εργασία, οφείλουμε να αφήσουμε αυτή την εργαλειοποίηση στην άκρη και να επιδιώξουμε συγκλίσεις».
«Νομίζω ο δρόμος από τώρα και στο εξής, και ιδίως μετά τις ευρωεκλογές, θα είναι γεμάτος τέτοιες πρωτοβουλίες», συνέχισε.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε πως αυτή η πολιτική διεργασία οφείλει να μας κάνει όλους ωριμότερους και σοφότερους για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και ότι αυτές οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτυπώσουν σοβαρά αυτά τα βήματα.
Βάζοντας, όπως είπε, «μπροστά ιδέες και όχι πρόσωπα, πολιτικές και προγράμματα, θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».
Όμως και αυτός κατέληξε πως «η προτεραιότητα οφείλει να αφορά το μέλλον, να συνθέσουμε», παρότι όπως ανέφερε ίσως είναι δύσκολο να βρούμε το θάρρος να παραδεχθούμε ή και να διεκδικήσουμε συγκλίσεις ακόμα και στα ζητήματα που υπάρχουν.
Τεμπονέρας: Οι πολιτικές συγκλίσεις πρέπει να υπάρχουν πάνω στο πεδίο
Τρίτος πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος τόνισε στην αρχή της παρέμβασής του πως «η συζήτηση αυτή αφουγκράζεται την αγωνία της προοδευτικής βάσης» και ότι «η ανάγκη για μια ρεαλιστική διέξοδο επείγει περισσότερο από ποτέ».
Όπως είπε, «το ερώτημα «απέναντι στο Μητσοτάκης ποιος; δεν μετατρέπει το ερώτημα σε μια προσωποκεντρική αντιπαράθεση». «Κάθε άλλο ο μεσσιανισμός στη συγκυρία αλλά και ο αλληλοσπαραγμός του δημοκρατικού κόσμου δεν βοηθά σε μια στρατηγική εξόδου», συνέχισε.
Με αφορμή δε την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως «με την παρουσία σου αποδεικνύεις πως δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά κόμματα».
Ο Δ. Τεμπονέρας υπογράμμισε ότι «μοναδικό μας μέλημα είναι το πώς θα στηρίξουμε και θα δυναμώσουμε τον προοδευτικό χώρο» και ότι «είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο δημοκρατίας με τη συμμετοχή των φορέων και των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο διατηρώντας την πολιτική τους αυτοτέλεια και φυσιογνωμία».
Όπως είπε «χρειαζόμαστε πρόσθεση, σύνθεση και υπέρβαση του χθες» και σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνταξης χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας». «Μακριά από εμάς κάθε πρόθεση υπονόμευσης», είπε, σε μια προφανή αναφορά προς τον πρόεδρο του κόμματος, καθώς τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε γκρίνια για την παρουσία των δύο στελεχών, με τις ηγεσίες να έχουν κρατήσει αποστάσεις απ’ την αποψινή εκδήλωση.
Ο Δ. Τεμπονέρας σημείωσε ακόμα, στη συνέχεια της παρέμβασής του καθώς έγιναν και ερωτήσεις προς τους τρεις ομιλητές, πως «τα κόμματα του προοδευτικού χώρου είναι υποχρεωμένα άμεσα να προχωρήσουν σε συμπράξεις», και αναφέρθηκε στο αγροτικό κίνημα και τη μάχη για τα δημόσια πανεπιστήμια.
«Ο μόνος που φοβάται τον σημερινό διάλογο είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, επισήμανε ότι «η εκδήλωση αναδεικνύει ότι παρά τις διαφορές μας αυτά που ενώνουν τον προοδευτικό χώρο είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που τον χωρίζουν».
Όπως ανέφερε, «παρά τον κομματικό ανταγωνισμό, που είναι δικαιολογημένος, αυτό δεν μπορεί να καταλήγει σε μια στείρα αντιπολίτευση για το ποιος θα είναι δεύτερος ή τρίτος. Και δεν πρέπει να είναι αμυντικός, αλλά να διεκδικήσει». «Οι πολιτικές συγκλίσεις πρέπει να υπάρχουν πάνω στο πεδίο» επέμεινε και διερωτήθηκε «δεν μπορούν οι προοδευτικοί πολίτες να συσπειρωθούν γύρω απ’ την προοπτική συγχώνευσης νοσοκομείων ή του κλεισίματος ενός σχολείου;»
Οι συνθέσεις οφείλουν να διευρυνθούν, το είδαμε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ακόμα, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «θα γίνουμε ένα παλλαϊκό ποτάμι, ένα μέτωπο δημοκρατίας που θα δώσει ανάσα και διέξοδο στην ελληνική κοινωνία».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…