Η αμερικανική Microsoft ανακοίνωσε χθες την εξαγορά της εταιρείας ψηφιακών παιχνιδιών Activision Blizzard για 75 δισ. δολάρια, την ακριβότερη που έχει κάνει ποτέ, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τη νέα αγορά «εικονικής πραγματικότητας» το metaverse που θεωρείται ότι θα αναπτυχθεί με εκρηκτικούς ρυθμούς.
Με την εξαγορά της Activision που διαθέτει παιχνίδια όπως το Call of Duty, η Microsoft θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παιχνιδιών στον κόσμο και θα αναπτύξει την δική της κονσόλα παιχνιδιών, το Xbox που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς απομακρυσμένους μεταξύ τους παίκτες να παίζουν ταυτόχρονα μαζί σε εικονικό χώρο.
Με την εξαγορά, η Microsoft ενισχύεται έναντι του βασικού ανταγωνιστή της, την SONY που διαθέτει το playstation.
Τα ψηφιακά παιχνίδια είναι ένας από τους βασικούς τομείς που αναπτύσσονται στο λεγόμενο metaverse, ένα εικονικό χώρο όπου οι χρήστες αλληλεπιδρούν και συναλλάσσονται ψηφιακά, στον οποίο έχουν δραστηριότητα πολλές εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Facebook, αλλά και άλλες δημιουργώντας κάθε μια το δικό της metaverse -ένα χώρο εικονικής πραγματικότητας όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους καθώς και να πραγματοποιούν συναλλαγές και αγοραπωλησίες μεταξύ τους.
Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου τα διαφορετικά metaverse θα συγχωνευτούν σε ένα.
H εταιρεία Market Research Future (MRFR), υπολόγισε την αξία των metaverse το 2022 σε 21 δισ. δολάρια και προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 41% ετησίως μέχρι το 2030, ενώ άλλοι αναλυτές προβλέπουν ότι συνολικά η αγορά θα διαμορφωθεί σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 15 χρόνια.
Τα παιχνίδια είναι εκ των βασικών μορφών αλληλεπίδρασης στο metaverse, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Εταιρείες όπως η Next Earth πουλάνε… ψηφιακά οικόπεδα τα οποία αντιστοιχούν σε ένα ψηφιακό ακριβές αντίγραφο της γης. Οι συναλλαγές καταγράφονται με την τεχνολογία blockchain και πραγματοποιούνται με ειδικό ψηφιακό νόμισμα. Άλλες πλατφόρμες όπως η Decentraland, έχουν δημιουργήσει έναν ψηφιακό κόσμο όπου οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν γη, έργα τέχνης, ρούχα και πολλά άλλα με τεχνολογία NFT (Non Fungible Tokens – Μη Αντιγράψιμα Ψηφιακά Αντικείμενα). Πρόσφατα ένα κομμάτι ψηφιακής «γης» πουλήθηκε για 900 εκατ. δολάρια, σε μια ψηφιακή κτηματομεσιτική εταιρεία, την Republic Realm.
Πρόκειται κατά κανόνα για αγορές ψηφιακών αγαθών, τα οποία δεν υφίστανται σε φυσική μορφή στην πραγματικότητα.
Η Activision βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών από το περασμένο καλοκαίρι ύστερα από μήνυση που υπεβλήθη εναντίον της για σεξιστικές διακρίσεις και με την κατηγορία ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έλαβε μέτρα για να τις αποτρέψει. Για το λόγο αυτό ο επικεφαλής της εταιρείας Bobby Kotick θα αποχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά.
Διαβάστε επίσης:
Στολές απτικής τεχνολογίας για το metaverse φτιάχνει η Metα
Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται τριπλάσιοι λογαριασμοί προειδοποιεί με ανάλυση του Reuters