Την έντονη διαμαρτυρία του για τις νομικές διώξεις ελλήνων δημοσιογράφων εκφράζει με αναφορά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης (European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF), με αφορμή τις διώξεις κατά των Γιάννας Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, σε σχέση με αποκαλύψεις, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που αφορούν τόσο το σκάνδαλο της Novartis όσο και άλλες υποθέσεις όπως την αποκάλυψη της «λίστας Λαγκάρντ».
Στο σχετικό κείμενο που συνοδεύει την ενημέρωση του σχετικού χάρτη που συνθέτει το ECPMF (www.mappingmediafreedom.org) αναφέρεται ότι την επόμενη Τρίτη 25 Ιανουαρίου η ρεπόρτερ Ιωάννα Παπαδάκου πρέπει να παρουσιαστεί στο ελληνικό ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με κατηγορίες που της αποδίδονται για «συκοφαντικά» δημοσιεύματα που εμπλέκουν επιχειρηματίες με το σκάνδαλο της φαρμακευτικής πολυεθνικής Novartis, στο πλαίσιο της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής κίνησης κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τόσο για το σκάνδαλο της Novartis όσο και για την περιώνυμη «λίστα Λαγκάρντ».
Η Γιάννα Παπαδάκου τονίζει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και «κατάφωρη παραβίαση του Κράτους Δικαίου», χαρακτηρίζοντας την διαδικασία άκυρη και διαμαρτυρόμενη για την παραβίαση των κανονισμών από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων, ανακρίθηκε χωρίς να υπάρχει δίωξη και χωρίς να κληθεί πριν σε ακρόαση ενώ έχει καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην δημοσιογράφο αποδίδονται κατηγορίες συμμετοχής σε συνωμοσία με στόχο την συκοφάντηση της Novartis, αλλά και εκβιασμού με στόχο το οικονομικό όφελος με εργαλείο τα αρνητικά δημοσιεύματα. Ως τέτοια θεωρούνται τα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου για την υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η πολυεθνική. Η Novartis έχει ήδη συμφωνήσει να πληρώσει 347 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αμερικανικές αρχές, παραδεχόμενη ότι έχει κάνει παρανόμως πληρωμές Ελλήνων αξιωματούχων και υγειονομικών. Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ερευνούσε το σκάνδαλο είδε την υπόθεση να της αφαιρείται μετά από «πολιτική δίωξη». Ο πρώην υπουργός Ανδράς Λοβέρδος έχει διωχθεί για δωροληψία από τη Novartis. O νυν υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην Επίτροπος της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος ερευνώνται για τις ίδιες κατηγορίες και ξέπλυμα χρήματος.
Αντίστοιχες κατηγορίες αφορούν ρεπορτάζ που καταγράφουν την εμπλοκή του ελληνοεβραίου επιχειρηματία Σάμπυ Μυωνή στα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ που αφορούν Έλληνες με καταθέσεις στην HSBC της Γενεύης που υποδεικνύονται σχετίζονται με φοροδιαφυγή. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η κατηγορία περιλαμβάνει και πρόθεση να ευνοηθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι παγίως ζητούσε και ζητά πλήρη διερεύνηση τόσο του σκανδάλου της Novartis όσο και των ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Μεταξύ άλλων, η Παπαδάκου πήρε συνέντευξη από τον μάρτυρα που φέρεται να αποκάλυψε αρχικά τα ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα, τον τεχνικό υπολογιστών Ερβέ Φαλτσιανί.
Παράλληλα, στο τέλος του κειμένου αναφέρεται ότι προ ημερών ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης επίσης διώχθηκε από την ίδια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει στραφεί κατά της Παπαδάκου, επίσης για το σκάνδαλο της Novartis. Κατά του Βαξεβάνη αποδίδονται κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία, συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος και δύο κατηγορίες για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας. Ο Βαξεβάνης τονίζει ότι στοχοποιείται λόγω των δημοσιευμάτων και των αποκαλύψεων που έκανε σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis.
Η αναφορά καταλήγει θυμίζοντας την επίσημη τοποθέτηση της Βέρα Γιούροβα, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας (πρώην Επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν), για «συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της φυσικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα» προ λίγων εβδομάδων.
Διαβάστε ακόμη
Ερώτηση Κούλογλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δίωξη Βαξεβάνη
Novartis: Πως φτάσαμε στη δίωξη δημοσιογράφων
Σε απολογία για την υπόθεση Novartis κλήθηκαν Βαξεβάνης, Τάρκας και Παπαδάκου