Κόσμος

Η Ανναλένα Μπέρμποκ στο Κίεβο, με στόχο γερμανογαλλική διαμεσολάβηση στο «Ουκρανικό»

Αυτό ήταν θεωρητικά το πιο εύκολο μέρος της διπλωματικής αποστολής της Ανναλένα Μπέρμποκ. Η νέα ΥΠΕΞ της Γερμανίας βρέθηκε τη Δευτέρα στο Κίεβο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και να δηλώσει ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο της, τις προτεραιότητές της και τις συμμαχίες της. Αυτό ήταν κάτι που ακούστηκε ευχάριστα στα αυτιά του Ουκρανού ομολόγου της Ντμίτρι Κουλέμπα. Αυτό που δεν άκουσαν, αν και θα το ήθελαν, οι Ουκρανοί ήταν υποσχέσεις για πωλήσεις γερμανικών όπλων, κάτι που προς το παρόν επιδιώκει να αποφύγει το Βερολίνο, για να μην προκαλέσει περαιτέρω τη Μόσχα.

Την Τρίτη στο ραντεβού με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, τα πράγματα θα είναι ασφαλώς πιο δύσκολα, αφού η Μόσχα έχει ένα πολύ συγκεκριμένο κατάλογο απαιτήσεων, που δεν δείχνει προς το παρόν διατεθιμένη να αποδεχτεί η Δύση. Βασικό πρόβλημα η επιθυμία της Ουκρανίας να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, κάτι που για τη ρωσική πλευρά θα επιβεβαίωνε την άποψη ότι σταδιακά προωθείται ένα σχέδιο περικύκλωσής της. Κάτι που ίσως και να μην απουσίαζε από τη σκέψη του Τζορτζ Μπους όταν το 2007 έδινε το πράσινο φως για να ανοίξει η διαδικασία ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Η Μπέρμποκ επέμεινε πάντως στην άποψη ότι ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα είναι η διπλωματία. Βεβαίωσε μάλιστα ότι από την πλευρά της τουλάχιστον έχει τις αντοχές για να ανταπεξέλθει σε μια τέτοια βασανιστική διαδικασία.

Το Βερολίνο πιστεύει ακόμα ότι είναι δυνατόν να υπάρξει απευθείας διαπραγμάτευση Μόσχας και Κιέβου, αρχής γενομένης με μια συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, με τη διαμεσολάβηση Βερολίνου και Παρισιού. Είναι το αποκαλούμενο «Σχήμα της Νορμανδίας». Οφείλει το όνομά του στην πρώτη συνάντηση μεταξύ της τότε καγκελαρίου Μέρκελ, του τότε γάλλου προέδρου Ολάντ, του ρώσου προέδρου Πούτιν και του τότε ουκρανού ομολόγου του Ποροσένκο το 2014 στη Νορμανδία, με αντικείμενο τη Συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.

Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και η Μπέρμποκ παραδέχτηκε ότι θα είναι απίστευτα δύσκολο να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές. Οπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει κάποια μαγική πόρτα που θα μας οδηγήσει στη λύση. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε κάποια παράθυρα που θα φέρουν την αποκλιμάκωση και θα οδηγήσουν τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Εκκληση προς τη Μόσχα να συμβάλει στην αποκλιμάκωση είχε απευθύνει νωρίτερα και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πάντως φρόντισε να απαντήσει στις «ψευδείς κατηγορίες» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για δήθεν Ρώσους πράκτορες, που έχουν εισέλθει στην Ουκρανία με στόχο να την αποσταθεροποιήσουν. Ο Ρώσος διπλωμάτης προφανώς θα επαναλάβει τις θέσεις της Μόσχας και ίσως να ζητήσει από την κα Μπέρμποκ να του εξηγήσει τι εννοεί όταν κάνει λόγο για «υψηλό τίμημα» που θα πληρώσει η Μόσχα αν συνεχίσει τις απειλές της.

Η Μπέρμποκ πάντως εξεδήλωσε την πρόθεση να επισκεφτεί σύντομα και την περιοχή του Ντονμπάς, στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ κατέθεσε και λουλούδια στο Μνημείο των Ηρώων της «Ουράνιας Εκατοντάδας» (φωτό) αφερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Φεβρουαρίου του 2014, που οδήγησε στην αλλαγή του καθεστώτος στο Κίεβο.

Διαβάστε ακόμα:

Θα κόψει τις δουλειές της πολεμικής βιομηχανίας η Πράσινη ΥΠΕΞ Μπέρμποκ;

Νέος ψυχρός πόλεμος: Πόσο πιθανή είναι η σύγκρουση που προαναγγέλουν τα «τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία

Το Μάλι μετατρέπεται σε «Αφγανιστάν της Γαλλίας» και «Βατερλό του Μακρόν»

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago