Για διεύρυνση «προς πάσα κατεύθυνση» έκανε, αρχικά, λόγο ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στη εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», κληθείς να σχολιάσει τα περί σύμπραξης της κ. Χριστοφιλοπούλου με τη Νέα Δημοκρατία.
Ερωτώμενος για τις εξελίξεις με τους αγρότες, είπε ότι «υπάρχουν ανοιχτά θέματα τα οποία η κυβέρνηση τα κοιτάζει με προσοχή. Κακά τα ψέματα, η Θεσσαλία έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα. Δεν είναι ότι έχουν λήξει τα θέματα της Θεσσαλίας και δυστυχώς δεν είναι και εύκολο να λήξουν». Τόνισε ότι «η ταχύτητα των αγροτικών αποζημιώσεων είναι άνευ προηγουμένου. Και το λέω γιατί αν μας ακούν αγρότες και έχουν μνήμη, θυμούνται τι συνέβαινε τέσσερα χρόνια πριν όταν είχαμε αντίστοιχα ζητήματα αποζημιώσεων».
Στο σημείο αυτό, μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου, τόνισε ότι το κρίσιμο σημείο για το ζήτημα των αγροτικών αποζημιώσεων ήταν ο «Ιανός». «Τότε, επί δικής μου υπουργίας, είναι η αλήθεια άλλαξε και το θεσμικό πλαίσιο, άλλαξε και ο κανονισμός, άλλαξε και ο τρόπος επιχορήγησης του ΕΛΓΑ και καταφέραμε και δώσαμε τότε με πολύ μεγάλη ταχύτητα τις αποζημιώσεις».
Εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε συνεννόηση για να μην κόβεται το ρεύμα λόγω διοικητικών σφαλμάτων στο πλαίσιο διαχείρισης του ζητήματος, έκοψαν σε κάποιες περιπτώσεις το ρεύμα, κάνοντας κάτι που δεν ήταν σωστό. Οπότε για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο, θα έρθει και η νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης κι επομένως θα λήξει και το θέμα αυτό.
Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για μεγαλύτερα ποσά στο πλαίσιο της αρωγής των αγροτών, είπε ότι πολλά χρήματα έχουν ήδη δοθεί και πρόκειται να δοθούν, και πρέπει να το ξέρουν οι αγρότες αυτό, ότι «η κυβέρνηση πραγματικά εξαντλεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα που έχει για να τους στηρίξει». Υπογράμμισε επίσης ότι ο ίδιος έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους παραγωγούς μας και είναι άνθρωποι οι οποίοι εκτιμούν την τεράστια προσπάθεια την οποία κάνει η κυβέρνηση. «Ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε πιο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες μας», είπε ο κ. Βορίδης.
Για τη μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι μέχρι το ράφι, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι είναι μια παλιά συζήτηση κι έχουν δοκιμαστεί διάφορα πράγματα ως προς αυτό, αλλά «δεν θέλω να απλοποιώ πολύπλοκα ζητήματα». Πρόσθεσε επίσης ότι «ενώ έχουν γίνει πάρα πολλά και γίνεται πολύ σημαντική προσπάθεια, σε ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο πρόβλημα, δεν έχουμε ένα κουμπί, ένα κόλπο, μία συνταγή» για να λυθεί αυτόματα το θέμα της ακρίβειας.
Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται και τις παράνομες προσφορές, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η δυσκολία είναι στο να εντοπίσεις το παράνομο, γιατί όταν λέμε κοστολόγηση και πρέπει να προσδιορίσεις την έννοια της αισχροκέρδειας, δηλαδή της αθέμιτης υπέρβασης του κέρδους, τα πράγματα είναι σύνθετα. «Ο έλεγχος θέλει ένα σωρό κοστολογικά δεδομένα, γιατί έρχεται ο άλλος και σου λέει “τι είναι το αισχροκερδές; Γιατί με κατηγορείτε;”». Επεσήμανε στο σημείο αυτό ότι μπαίνει πλαφόν στο κέρδος, γιατί αλλιώς θα πηγαίναμε σε μία λογική διατιμήσεων που έχει τεράστια προβλήματα, κυρίως γιατί οδηγεί είτε σε ελλείψεις, είτε εν συνεχεία σε υπερβολικό κέρδος απ’ την πλευρά της.
Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει σύμπραξη και συμμαχία με τους καταναλωτές, τόνισε επίσης ο κ. Βορίδης και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει καταναλωτική συνήθεια ο πολίτης και να πάει να αγοράσει από κει που βρίσκει φθηνότερα. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «μόλις δουν οι εταιρείες να πέφτουν οι πωλήσεις τους, επί τόπου, στην εβδομάδα, αμέσως προσαρμόζουν τις τιμές».
«Μία έκφανση του λαϊκισμού είναι ότι θεωρούμε ότι ο καταναλωτής είναι απολύτως αδύναμος. Η απάντηση είναι ότι ο καταναλωτής παντού, σε όλες τις χώρες, είναι πολύ δυνατός κι αυτό βέβαια αν διαμορφώσει καταναλωτικές συμπεριφορές», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Ο καταναλωτής έχει δύναμη και αν συνταχθεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης, τη στιγμή που υπάρχουν φθηνότερα προϊόντα και επιλέξει τα προϊόντα αυτά, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Πρέπει όλοι να είμαστε στην ίδια βάρκα σε μια μεγάλη προσπάθεια».