«Σε μια εποχή αυξανόμενης αλληλεξάρτησης και έντονης κινητικότητας, ταχείας τεχνολογικής ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των δικτύων επικοινωνίας, παγκόσμιων προκλήσεων και ευκαιριών, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η αξία της Διασποράς ως πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου και σημαντικού παράγοντα στις διεθνείς σχέσεις», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας».
«Τα μέλη και οι κοινότητες της Διασποράς παίζουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στη διεθνή πολιτική, συνιστούν γέφυρες φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση της καλής εικόνας της χώρας προέλευσής τους στο εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Κώτσηρας και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει μια μεγάλη Διασπορά, που εκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, διαπρέποντας στην πολιτική, στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη, στις τέχνες και τα γράμματα. Με διάθεση προσφοράς και αγάπη για τη μητέρα-πατρίδα οι απόδημοι Έλληνες βρίσκονται παραδοσιακά στο πλευρό της χώρας μας στα μείζονα εθνικά ζητήματα και είναι άξιοι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό».
«Με το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027), που παρουσιάσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο υπουργικό συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτό το ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας ανά τον κόσμο», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και επισημαίνει: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ελληνομάθεια και την ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού, στη διασύνδεση των μελών της Διασποράς, στην ψηφιοποίηση και αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, στην προσέγγιση της νέας Διασποράς και στην αξιοποίηση της ομογένειας για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος».
Όπως εξηγεί, το εν λόγω Στρατηγικό Σχέδιο συνιστά τομή στην πολιτική για τον απόδημο ελληνισμό καθώς:
«- Πρώτον, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, συγκροτημένο σχέδιο, με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια, ανεξαρτήτως προσώπων και αλλαγών στη διοίκηση. Το σχέδιο καλύπτει πλήθος τομέων, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, η υλοποίηση των οποίων θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται διαρκώς.
– Δεύτερον, ενθαρρύνεται ενεργά η συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων. Μέσω της διαδικασίας διαβούλευσης, η οποία θα ενεργοποιηθεί άμεσα, διαμορφώνουμε ουσιαστικά μια πολιτική με σεβασμό στη Διασπορά, μαζί με τη Διασπορά, την οποία αναγνωρίζουμε ως συνοδοιπόρο και θεσμικό εταίρο».
Ακόμη, υπογραμμίζει πως «εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενδυνάμωση των δεσμών των αποδήμων Ελλήνων με τη χώρα μας».
«Με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων -το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής το καλοκαίρι του 2023- και με την επιστολική ψήφο, που θα ισχύσει από τις ερχόμενες ευρωεκλογές, επιδιώκεται η ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας», αναφέρει ο κ. Κώτσηρας και συμπληρώνει: «Μέτρα όπως η δημιουργία ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους απόδημους και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των προξενικών υπηρεσιών αποτελούν περαιτέρω έμπρακτες αποδείξεις της προσήλωσής μας στη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων της διασποράς».
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει πολλά. Η χώρα μας έχει μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Με επιμονή εργαζόμαστε για μια Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και εξωστρεφή, που θα συγκλίνει πλήρως με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και θα εγγυάται την ασφάλεια και ευημερία όλων των πολιτών. Σε αυτήν την πορεία έχουμε να κερδίσουμε από τις ιδέες, τις γνώσεις και τις εμπειρίες ζωής των ομογενών μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ολόκληρο τον Ελληνισμό για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις επόμενες γενιές», καταλήγει ο υφυπουργός Εξωτερικών.