Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις συζητήσεις γύρω από την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος γίνεται σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Κρίστιαν Λίντνερ.
Οι περιορισμοί που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω πανδημίας και παρόλο που υπάρχει μια γενική παραδοχή ότι οι κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν ήδη έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις και διαμορφώνονται αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Από τη μια Γαλλία και Ιταλία προωθούν χαλάρωση των κανόνων, όπως ρητά ζήτησαν με κοινό τους άρθρο Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι προ ημερών, αλλά από την άλλη πλευρά ο νέος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντερ είναι δηλωμένος αντίπαλος της χαλάρωσης και γιαυτό η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Για την Ελλάδα το ζήτημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το κλίμα και οι αποφάσεις αναμένεται να καθορίσουν το εύρος που θα έχει η κυβέρνηση για οικονομικές παρεμβάσεις, δεδομένου ότι αναμένεται να αρχίσει η πίεση για επαναφορά των δημόσιων οικονομικών, μετά τις εκτεταμένες παροχές που έγιναν στην Ελλάδα, οι οποίες τελικά επιβάρυναν το δημόσιο χρέος.
Επιπλέον ανοιχτό για την Ελλάδα είναι και το ζήτημα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και το αίτημα για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια.
Η «άσκηση» είναι δύσκολη αφενός λόγω των μηνυμάτων για αυστηρή στάση που έχει εκπέμψει ήδη ο νέος Γερμανός υπουργός, αλλά και επειδή η διόγκωση του ελληνικού δημοσίου χρέους δημιουργεί δύσκολες συνθήκες διαχείρισης, ιδιαίτερα εάν αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια.
Πρώτο θέμα στην ατζέντα του eurogroup είναι η οικονομική προσαρμογή και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Ευρωπαίος αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, παρά την αβεβαιότητα λόγω της εξάπλωσης της «Όμικρον» υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν για πρώτη φορά πτυχές των δημοσιονομικών κανόνων που θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν, όπως για παράδειγμα ο τρόπος ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων.
Αρμόδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η έμφαση ως προς τους κανόνες θα μπορούσε να μετατοπιστεί στον ενστερνισμό και την εφαρμογή τους από τις εθνικές κυβερνήσεις μάλλον, παρά στην απειλή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην Ε.Ε.
Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί με τη διευρυμένη μορφή του Ecofin, με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ. Στόχος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ως τον Μάρτιο να υπάρχει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης.
Οι υπουργοί θα κάνουν έναν απολογισμό της επικύρωσης της αναθεωρημένης συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Μέχρι σήμερα, δεκαπέντε από τις δεκαεννέα χώρες της ευρωζώνης την έχουν επικυρώσει, πλην Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.
Θα μιλήσουν επίσης για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ιδίως τον τρόπο ολοκλήρωσης ενός συναινετικού, σταδιακού και χρονικά δεσμευτικού σχεδίου εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία.