Κοινωνία

Τα κρούσματα μειώνονται, οι σκληροί δείκτες επιδεινώνονται

Η μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες μπορεί να δείχνει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν την πρωτοχρονιά αποδίδουν, όμως ανησυχία προκαλεί η επιδείνωση των σκληρών δεικτών με τους αριθμούς νεκρών και διασωληνωμένων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο μισό του Ιανουαρίου κατέληξαν 1.070 ασθενείς, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 680.

Επίσης το άνοιγμα των σχολείων συνετέλεσε στην έκρηξη κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες έως 17 ετών καθώς εντοπίστηκαν 38.100 νέα κρούσματα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού αριθμού σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται και στη μείωση του αριθμού των τεστ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το ποσοστό της μείωσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν της τάξης του 7%.

Η κατάσταση στα σχολεία δημιουργεί ανησυχία καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ενεργά κρούσματα είναι διπλάσια σε σχέση με τα 38.100 που έχουν καταγραφεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ o Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης υποστήριξε ότi αυτή τη στιγμή υπάρχουν 75.000-80.000 παιδιά, ενεργά κρούσματα κορονοϊού, στα σχολεία κάνοντας παράλληλα έκκληση στους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τα πρωτόκολλα και να δηλώνουν τα αληθή αποτελέσματα των τεστ. Πρόσθεσε επίσης ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα έχουμε αποκλιμάκωση, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα δούμε 15.000-17.000 κρούσματα».
Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την επιδημιολογική εξέλιξη, καθώς μέσα στο κύμα της Όμικρον παραμένει και η Δέλτα.Το 15% των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Δέλτα επεσήμανε.

Τέλος, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις και γι’ αυτό συνιστά στον κόσμο να εμβολιαστεί.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος σημείωσε ότι ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο κατά την εκτίμηση του ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση .

Υποστήριξε επίσης ότι δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία . Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμονωμένων τμημάτων και όχι σχολείων.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά σήμερα η επιβολή προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Ευρωκοινοβούλιο: Θέσεις αντιπροέδρου για Παπαδημούλη και Καϊλή, αλλά όχι για ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Τα πάρτυ του Μπόρις Τζόνσον τελείωσαν, το «Partygate» όμως καλά κρατεί

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago