Κόσμος

Χαώδεις οι διαφωνίες ΗΠΑ-Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στην Παλαιστίνη

Παρά τις χαώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Γάζα και το μέλλον της Παλαιστίνης, η Ουάσιγκτον εργάζεται για μια «μείζονα περιφερειακή συμφωνία» με στόχο «τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα ως τμήμα μιας μεταπολεμικής πραγματικότητας», όπως αναφέρει ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Israel Hayom, η οποία επικαλείται ισραηλινή πηγή που δεν κατονομάζει, η συμφωνία «εκτός από τον τερματισμό των εχθροπραξιών, προβλέπει εξομάλυνση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, απελευθέρωση ανθρώπων που κρατούνται και ένα νέο καθεστώς στη Γάζα».

Κατά την εφημερίδα, η συμφωνία φαίνεται ότι «αποτελεί μέρος αυτού στο οποίο αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όταν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ότι το Ισραήλ χρειάζεται να λάβει σκληρές αποφάσεις». Η ίδια πηγή ανέφερε, ότι η συμφωνία βρίσκεται «ακόμη σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο και δεν είναι σαφές» πόσο μέρος των συνομιλιών και των διαβουλεύσεων «έχει ήδη διατυπωθεί σε κείμενο που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολέμου και την αντικατάστασή του από μια πολιτική διαδικασία».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιος δημόσιος σχολιασμός του δημοσιεύματος από κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, ωστόσο, με βάση προηγούμενες δηλώσεις, οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ για τη δυνητική ίδρυση παλαιστινιακού κράτους φαίνεται ότι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό.

Μόλις χθες, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν θα ικανοποιηθεί «με τίποτε λιγότερο από την ολοκληρωτική νίκη, που σημαίνει την εξάλειψη των τρομοκρατών ηγετών, την καταστροφή των επιχειρησιακών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, την επιστροφή των ομήρων, την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και τον πλήρη έλεγχο από τη σκοπιά της ασφάλειας και των εισροών» στη γάζα.

Προέβλεψε μάλιστα ότι για αυτήν την νίκη στον παλαιστινιακό θύλακα θα χρειαστούν μήνες, ενώ, αναφερόμενος στη Δυτική Όχθη, επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει «τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο της περιοχής που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη», σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση» για οποιαδήποτε «λύση». Αναγνώρισε πάντως, ότι αυτή η θέση του «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα της παλαιστινιακής εθνικής κυριαρχίας» στη Δυτική Όχθη.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του Νετανιάχου, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι «χωρίς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δεν θα υπάρξει ούτε ασφάλεια, ούτε σταθερότητα στην περιοχή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ολόκληρη η περιοχή έχει φθάσει στα πρόθυρα ηφαιστειακής έκρηξης, εξαιτίας των επιθετικών πολιτικών των ισραηλινών αρχών κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των νομίμων δικαιωμάτων του».

«Προφανώς βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα» ήταν το σχόλιο του  εκπροσώπου του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κίρμπι, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να απορρίπτει τις αμερικανικές παροτρύνσεις για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως, οι οποίες αποτελούν τον βασικό σύμμαχο και υποστηρικτή του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, η δημιουργία και η αναγνώριση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητες, ώστε να υπάρξει «αληθινή ασφάλεια» στην περιοχή και περιορισμός της επιρροής της Τεχεράνης.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago