Κόσμος

Η αντίδραση του Πεκίνου στα μηνύματα για την εκλογή του Λάι στην Ταϊβάν

Εσφαλμένα μηνύματα προς τους «αυτονομιστές» της Ταϊβάν βλέπει το Πεκίνο στις αντιδράσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας για τη νίκη του Λάι Τσινγκ-τε στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, παρά την δήλωση του Τζο Μπάιντεν, ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της νήσου. Την ίδια ώρα αναμένεται στο νησί αμερικανική αντιπροσωπεία για επαφές με υψηλόβαθμους πολιτικούς παράγοντες στην Ταϊπέι.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας «καταδικάζει έντονα» τη δήλωση των ΗΠΑ για τις εκλογές στην Ταϊβάν, μετά τα συγχαρητήρια της Ουάσιγκτον στον Λάι Τσινγκ-τε για την νίκη του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές. Η δήλωση των ΗΠΑ «στέλνει ένα βαθιά εσφαλμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσίευσε στον επίσημο ιστότοπό του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, παραβιάζουν την δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα διατηρούν μόνον πολιτιστικούς, οικονομικούς και άλλους ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν. Το Πεκίνο υπενθυμίζει μάλιστα ότι η Κίνα έχει ήδη προβεί σε επίσημες δηλώσεις στην αμερικανική πλευρά για αυτά τα θέματα.

Εντωμεταξύ, το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Ταϊβάν. Η επιτροπή αποτελείται από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Στίβεν Χάντλεϊ, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, και την πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν ,Λόρα Ροζενμπέργκερ. Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας , θα έχουν συναντήσεις, αύριο  Δευτέρα, με «σειρά κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και θα μεταφέρουν τα συγχαρητήρια του αμερικανικού λαού στην Ταϊβάν για την επιτυχία των εκλογών», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο.

Η Κίνα αντέδρασε σθεναρά και στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάουα, η οποία συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, αποκαλώντας το νησί, που για το Πεκίνο αποτελεί κινεζική επαρχία, «εξαιρετικά κρίσιμο εταίρο και σημαντικό φίλο». Η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τον Λάι ή να αναγνωρίζει τη νίκη του, χαρακτήρισε τα σχόλια της Καμικάουα ως «σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», εκφράζοντας «έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση σε αυτό».

Η Ιαπωνία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, κάτι το οποίο αποτελεί για το Τόκυο προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο. Ωστόσο, λόγω της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, της γεωγραφικής εγγύτητας με την Ταϊβάν και των πρόσφατων εντάσεων στους δεσμούς της με την Κίνα, Τόκιο επεδίωξε στενότερους δεσμούς με την Ταϊπέι. Αυτό επισήμανε στην δήλωσή της και η Καμικάουα, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και των ανταλλαγών ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν».

Το Πεκίνο, με την ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στο Τόκυο, κάλεσε την Ιαπωνία «να απέχει από το να στέλνει οποιαδήποτε “λάθος μηνύματα” σε δυνάμεις “ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”». Με αυτόν τον όρο αναφέρεται το Πεκίνο στον Λάι, ο οποίος νίκησε χθες στις προεδρικές εκλογές, δεν εξασφάλισε όμως την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Μαΐου, διακηρύσσει ότι το νησί είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο και ο ίδιος, μετά τη χθεσινή νίκη του, δήλωσε ότι θα διατηρήσει το στάτους κβο στις σχέσεις στο Στενό της Ταϊβάν, προσθέτοντας όμως, ότι είναι «αποφασισμένος να προστατεύσει την Ταϊπέι από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

Σε ό,τι αφορά το τρίτο μέλος της φιλοδυτικής συμμαχίας στην Άπω Ανατολή, τη Νότια Κορέα, σε χαμηλότερους τόνους, εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η  ειρήνη και η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν. «Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν σε διάφορους τομείς» μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο  δήλωση μη κατονομαζόμενου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago