Κόσμος

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Ισραήλ ζήτησαν την παραίτηση Νετανιάχου

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και απαιτώντας «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διαδηλωτές επέκριναν την υποστήριξη των κυβερνήσεων ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ. Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έγιναν και σε άλλες 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, περίπου 120.000 πολίτες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την παραίτηση του Νετανιάχου. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ότι δεν κάνει αρκετά για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ, χθες Σάββατο, παραμονή της συμπλήρωσης 100 ημερών από την έναρξη του πολέμου, τον οποίο πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η δημοτικότητα του Νετανιάχου καταποντίστηκε μετά αυτήν την επίθεση, καθώς μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης του καταλογίζει ότι απέτυχε να προετοιμάσει επαρκώς τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι της επίθεσης είχε προηγηθεί κύμα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε μάλιστα,  προ ημερών, νόμο-κλειδί της προωθούμενης δικαστικής μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας η κυβέρνηση επεδίωξε να περιορίσει τις εξουσίες του.

Σε συνέντευξή του πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «κανείς» δεν θα σταματήσει το Ισραήλ στον πόλεμο που ξεκίνησε στη Λωρίδα της Γάζας. «Κανείς δεν θα μας σταματήσει, ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού, ούτε κανείς άλλος» είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος ειδικότερα στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο αίτημά της να καταδικαστεί το Ισραήλ για γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί έκτοτε 23.843 άνθρωποι και περισσότεροι από 60.300 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago