Με αναφορά στην εισαγόμενη ακρίβεια που όπως είπε «είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας και κατ’ επέκταση είναι και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μόνιμες και στοχευμένες παρεμβάσεις που κατατείνουν στην ενίσχυση των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.
Στο σημείο αυτό έκανε απαρίθμηση των παρεμβάσεων αυτών αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, στην αύξηση των συντάξεων, την αύξηση του αφορολόγητου, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. «Ταυτόχρονα τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα όπως το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής σε συνδυασμό με εντατικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων, από τη ΔΙΜΕΑ. Συνολικά 25.267 έλεγχοι έγιναν το 2023 και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα ύψους σχεδόν 13,5 εκατ. ευρώ, το 50% των οποίων έχει ήδη εισπραχθεί».
Παραλλήλως υπογράμμισε: «Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως φαινόμενα κερδοσκοπίας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών δε θα γίνουν ανεκτά. Έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις των τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τέσσερα νέα δραστικά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αποκλίσεις» είπε και ανέφερε αναλυτικά:
«Πρώτο: Μειώνουμε παροχές στα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή», εξηγώντας πως «με το μέτρο αυτό περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις αυτές κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων στα ράφια. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν οι σημαντικότερες αποκλίσεις.
Δεύτερο: η αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων. Σε περίπτωση που κάποιος προμηθευτής έχει αυξήσει τις τιμές των προϊόντων του δεν θα επιτρέπεται για τρεις μήνες να υλοποιήσει προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχει ανατιμήσει. Και αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
Τρίτο: καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε ‘καθαρές’ τιμές. Πιστωτικά τιμολόγια επιτρέπονται μόνο για επιστροφές προϊόντων ή φύρας, αν για παράδειγμα το εμπόρευμα ή μέρος του καταστραφεί και ύψους έως 3%. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
Τέταρτο: πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα». Εδώ εξήγησε πως «για το βρεφικό γάλα ορίζεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και το διακινούν στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας συν εμπορικό κέρδος 7%».
Συνολικά τόνισε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι «μια κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει:
άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά.
επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές.
αποτροπή της παραπλάνησης των καταναλωτών με πλασματικές εκπτώσεις.
αυστηροποιούμε, διευρύνουμε και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας».
«Η μάχη απέναντι στην ακρίβεια είναι μια μάχη διαρκής που έχει ξεκινήσει απ’ την αρχή της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν ήταν οι πρώτες που έγιναν. Όσο η ακρίβεια συνεχίζεται θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίζουμε δυναμικά ένα δυναμικό φαινόμενο» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.