Περιορισμένες αλλαγές, αλλά σε κρίσιμους τομείς, περιλαμβάνει ο «μίνι» ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ως βασική αλλαγή κρίνεται η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για πέμπτη φορά, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παράλληλη μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη, στο επίσης γνώριμό του υπουργείο Υγείας. Άλλο σημαντικό στοιχείο των αλλαγών είναι η υπουργοποίηση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στη θέση του κ. Γεωργιάδη, καθώς και υφυπουργοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αφορούν τρεις κρίσιμους τομείς για την κοινωνία, την Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια, την Υγεία, που σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο τομέας που θα καθορίσει την δεύτερη τετραετία της κυβέρνησής του, και το επίσης κρίσιμο κομμάτι της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ως βασικότερη αλλαγή θεωρείται πάντως η επαναφορά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα γνωστά του λημέρια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ένα υπουργείο το οποίο αλλάζει για τρίτη φορά υπουργό μέσα σε λίγους μήνες, καθώς αποχώρησε άδοξα από αυτό ο Νότης Μηταράκης και σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου, μαζί με τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο.
Με την επανατοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι επιστρέφει σε αυτό που προφανώς θεωρεί «σίγουρες λύσεις» και «δοκιμασμένα πρόσωπα». Το ίδιο κάνει και με την επαναφορά του Άδωνη Γεωργιάδη στο Υγείας, όπου, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας, υπηρέτησε και επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Ειδικά, ωστόσο, για το Προστασίας του Πολίτη, η αλλαγή ηγεσίας στο οποίο προκάλεσε ουσιαστικά και τις υπόλοιπες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δείχνει και ότι παγιώνεται η βούληση του κ. Μητσοτάκη να έχει μια περισσότερο “κεντρώα” ηγεσία σε αυτό το υπουργείο.
Μακροβιότεροι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη ήταν άλλωστε στις κυβερνήσεις του κ. Μητσοτάκη ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ενώ οι αμιγώς νεοδημοκρατικές επιλογές του (Μηταράκης, Οικονόμου) δεν του «βγήκαν».