Επιστολή-καταπέλτης των 18 ειδικών γιατρών του νοσοκομείου περιγράφει τη σωματική και ψυχική τους εξουθένωση, καθώς λειτουργούν κάτω από απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους. ● Συνεχίζονται οι εκτός ορίων εφημερίες σε όλα τα θεραπευτήρια.
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία, συνέπεια της σαρωτικής επέλασης της πανδημίας σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης και με την οργή για την εγκατάλειψη να μεγαλώνει, αρθρώνουν μια κατάσταση η οποία είναι πολύ χειρότερη ήδη από τη χειρότερη μέρα τους περσινού «μαύρου Νοέμβρη».
Μετά την επιστολή απόγνωσης και διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας του συνόλου των γιατρών στις Παθολογικές Κλινικές του «Ιπποκράτειου» (18 ειδικοί γιατροί) -«το χειρότερο είναι ότι ο περσινός Νοέμβριος μοιάζει με περίπατο στην εξοχή μπροστά σε αυτό που έρχεται»-, χθες το βράδυ οι ίδιοι γιατροί έστειλαν νέα επιστολή, απειλώντας πλέον ευθέως με παραίτηση!
Είναι προφανές ότι οι γιατροί περίμεναν να δουν τις αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας μετά την ανεξέλεγκτη εφημερία της Κυριακής που πλημμύρισε τις κλινικές, αλλά και μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε όμως σαν καμπανάκι από την κυβέρνηση, που έδειξε ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακούσει τίποτα, γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κυβερνητική αποτυχία.
Η επιστολή-καταπέλτης των 18 ειδικών γιατρών του «Ιπποκράτειου» με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου απευθύνεται στη διοίκηση του νοσοκομείου, τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και τους διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου όσο και στον διευθυντή του Επιστημονικού Συμβουλίου:
«Σε συνέχεια του με αριθμό πρωτοκόλλου 49850/3.11.21 εγγράφου, που μεταξύ των άλλων σάς ενημερώνει για την ελλιπέστατη στελέχωση των κλινικών Covid και την επισφαλή λειτουργία τους και ως επακόλουθο της απουσίας ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από μέρους σας, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκε τρίτη πτέρυγα Covid ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των εισαγωγών, επανερχόμαστε για να σας ζητήσουμε να λάβετε εντός της ημέρα τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν:
1 Την ομαλή πρωινή λειτουργία των κλινικών για την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και διακίνησης των ασθενών (στελέχωση με επαρκή αριθμό ειδικών και ειδικευόμενων καθώς και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητική υποστήριξη και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό).
2 Την ασφαλή εφημέρευση, που κατ’ ελάχιστον απαιτεί την παρουσία ενός ειδικού, ενός ειδικευόμενου παθολογικής ειδικότητας και ενός βοηθητικού ειδικευόμενου ανά πτέρυγα.
Εχουμε εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά και δεν αποδεχόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κάτω από απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους ίδιους. Αν δεν λάβετε άμεσα αποφάσεις, θεωρούμε ότι μας εξωθείτε σε παραίτηση».
Η τελευταία δραματική παράγραφος δυστυχώς δεν αποτυπώνει την εξουθένωση των γιατρών μόνο του «Ιπποκράτειου» καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν υπήρξε γιατρός ή μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού με το οποίο να μίλησε χθες η «Εφ.Συν.» και να διατηρούσε την ψυχραιμία του. Το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν φαίνεται πια παράξενο καθώς στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» η εφημερία έκλεινε χθες με 46 εισαγωγές ασθενών και τέσσερις ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο ως παράξενη ή σοκαριστική δεν ακούστηκε η ομολογία του εντατικολόγου στο «Παπανικολάου», Ευάγγελου Καϊμακάμη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο MEGA είπε ότι «στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ηδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ηδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι», σημειώνοντας πως «έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420-470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».
Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν αφορά μόνο περιστατικά Covid, πρόβλημα υπάρχει και στην εξυπηρέτηση των non Covid περιστατικών, πολλοί ισχυρίζονται ότι είμαστε μια-δυο μέρες μακριά από αναστολή τακτικών ιατρείων και μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων ξανά σε μονοθεματικά, σχεδιασμός που εφαρμόστηκε πέρυσι, αλλά άγνωστο πόσο αποτελεσματικός θα είναι και φέτος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ σοβαρές εξελίξεις και σε επίπεδο αντιδράσεων των υγειονομικών σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.