Εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, για να συζητήσει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει παραλλήλως την απελευθέρωση ομήρων. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει ανανεώσιμες παύσεις των εχθροπραξιών, σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων σε αντάλλαγμα Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και, τελικά, κατάπαυση του πυρός που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιδώσει στους Αιγύπτιους μεσολαβητές «την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, που περιέχει αρκετές παρατηρήσεις, στο σχέδιό τους», όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος του κινήματος, που θέλησε να μην κατονομαστεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι παρατηρήσεις αφορούν τον τρόπο που θα γίνουν οι «προβλεπόμενες ανταλλαγές», «τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν», καθώς και την «εξασφάλιση εγγυήσεων για την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας».
Την συνέχιση των συνομιλιών επιβεβαίωσε, χθες Πέμπτη, και ο Νετανιάχου σε συνάντηση που είχε με μέλη οικογενειών ομήρων, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Σημειώνεται ότι το Ισραήλ συνομιλεί με καταριανούς και αμερικανούς μεσολαβητές στην Ντόχα και η Χαμάς με αιγύπτιους στο Κάιρο.
Η Αίγυπτος, η οποία έχει κομβικό ρόλο στις διαπραγμαατεύσεις, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι έχει προωθήσει πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα. μάλιστα, ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου, Ντιάα Ρασουάν, ανέφερε ότι αυτό περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός.
Τις απαντήσεις σε αυτό το σχέδιο αναμένει σήμερα το Κάιρο προκειμένου να το ανακοινώσει λεπτομερώς. Κατά τον Ρασουάν, η αιγυπτιακή πρόταση αποτελεί μια απόπειρα «για την προσέγγιση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, σε μία προσπάθεια για τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας και την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Αιγυπτιακή πηγή ανέφερε πάντως ότι έχει εγερθεί και το θέμα της διοίκησης της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Την περασμένη εβδομάδα πάντως, αιγυπτιακή πρόταση για μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία απορρίφθηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση και από τον σύμμαχό της Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ. Την ίδια ώρα συνεχίζονται, ωστόσο, οι πιέσεις τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς τη Χαμάς. Το Ισραήλ πιέζεται εσωτερικά από τις αντιδράσεις συγγενών των ομήρων στη θέση του Νετανιάχου ότι χωρίς στρατιωτική πίεση δεν θα ελευθερωθούν οι όμηροι, αλλά και από διεθνείς αντιδράσεις για το υψηλότατο ποσοστό αμάχων μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα. από την πλευρά της η Χαμάς πιέζεται από την ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα, η οποία είναι καταστροφική και απειλεί πλέον το σύνολο των κατοίκων.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…