Κόσμος

Φονικό το νέο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην Ουκρανία

Την μεγαλύτερη, εδώ και μήνες, επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία, προκαλώντας τον θάνατο δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας. Το Κίεβο, η Λβίβ, η Οδησσός και το Χάρκοβο ήταν ανάμεσα στις πόλεις που στοχοθετήθηκαν, όπως ανέφεραν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν περίπου 110 πυραύλους, σε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς καταρρίφθηκαν. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ωστόσο, σε μαιευτήριο στην πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία και σε κτίρια στην Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην Οδησσό, στο νοτιοανατολικό και στο Χάρκοβο στο ανατολικό.

Δύο άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί στο Κίεβο, ενώ περισσότεροι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια αποθήκης που υπέστη ζημιές από τα συντρίμμια πυρομαχικών που έπεσαν, διευκρίνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, από τα πλήγματα πυραύλων σε κτίρια με κατοικίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας της Οδησσού.

Στην περιφέρεια της Λβιβ, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, επιβεβαιώθηκε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις μιας κρίσιμης υποδομής, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο, το οποίο αρνήθηκε να διευκρινίσει το είδος της υποδομής που επλήγη.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι κάτοικοι τεσσάρων περιφερειών στο βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος μετά την σημερινή ρωσική μαζική αεροπορική επίθεση με πυραύλους και drones. «Ο εχθρός στοχοθέτησε κοινωνική και ζωτικής σημασίας υποδομή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ενώ ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας, Αντρέι Γέρμακ, δήλωσε ότι το νέο κύμα των ρωσικών επιδρομών δείχνει ότι η Ουκρανία χρειάζεται «περισσότερη βοήθεια» από τη διεθνή κοινότητα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψε 27 drones και 87 πυραύλους κρουζ που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πύραυλους κρουζ και βαλλιστικούς, μεταξύ των οποίων τύπου X-22, οι οποίοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Η Ουκρανία προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες ότι η Ρωσία μπορεί να αποθηκεύει πυραύλους για να εξαπολύσει μεγάλη αεροπορική εκστρατεία με στόχο το ουκρανικό σύστημα ενέργειας, κάτι που έκανε και τον προηγούμενο χειμώνα βυθίζοντας στο σκοτάδι εκατομμύρια κατοίκους. Προς το παρόν η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με την αεροπορική επίθεση.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago