Κόσμος

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, λόγω Γάζας

Ανεβαίνει κατακόρυφα η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον ινδικό ωκεανό από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης και την συγκέντρωση διεθνούς ναυτικής δύναμης υπό τις ΗΠΑ για την αντιμετώπισή τους. Χθες Σάββατο δύο πετρελαιοφόρα και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα δέχθηκαν επιθέσεις από τους Χούθι, ενώ καταγράφηκε νέο πλήγμα εναντίον χημικού  δεξαμενόπλοιο σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Ινδίας από “drone εφόδου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν”, όπως ανέφεραν αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη και για την επίθεση εναντίον ισραηλινού εμπορικού πλοίου στον Ινδικό Ωκεανό, τον Νοέμβριο.

Η επίθεση στο χημικό δεξαμενόπλοιο έγινε στις 10:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας), το Σάββατο και προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο η οποία κατασβέστηκε, ενώ δεν υπήρξαν θύματα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στόχος ήταν το πλοίο Chem Pluto, υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο ανήκει σε ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία και το διαχειρίζεται ολλανδική εταιρεία. Παραλλήλως, η εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey ανακοίνωσε ότι το πλοίο “συνδέεται με το Ισραήλ” και πλέει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας, ενώ, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ολλανδική εταιρεία που διαχειρίζεται το Chem Pluto “συνδέεται με τον Ισραηλινό μεγιστάνα των θαλάσσιων μεταφορών Ιντάν Οφέρ”.

Η επίθεση έγινε την ώρα που το MV Chem Pluto έπλεε στη Θάλασσα της Αραβίας, 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ινδικού λιμανιού Βερεβάλ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, ανέφεραν η Ambrey και η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO). Την ίδια ώρα, το  ινδικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι έστειλε στην περιοχή ένα αεροσκάφος και ένα πολεμικό πλοίο για να συνδράμουν το χημικό δεξαμενόπλοιο.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο ποιος εξαπέλυσε την συγκεκριμένη επίθεση, το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, και κυρίως μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Τεχεράνη πίσω και από τις επιθέσεις των Χούθι, κάτι που το Ιράν διαψεύδει.

Οι επιθέσεις των Χούθι

Ένα πετρελαιοφόρο ιδιοκτησίας ναυτιλιακής εταιρείας της Γκαμπόν με σημαία Ινδίας, το MN Saibaba, εξέπεμψε χθες Σάββατο σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς επλήγη από drone που προήλθε από τις περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν οι Χούθι, όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή άλλο ένα πετρελαιοφόρο, το MV Blaamanen με σημαία Νορβηγίας, δέχθηκε επίθεση από drone που εκτόξευσαν οι Χούθι, χωρίς ωστόσο να πληγεί. Πρόκειται, όπως διευκρίνισε η CENTCOM για την 14η και 15η επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων που εξαπέλυσαν οι Υεμενίτες αντάρτες στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 17 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, το  αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Laboon, που πραγματοποιούσε περιπολία στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε τέσσερα επιθετικά drones των Χούθι που το είχαν στοχοθετήσει.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, επαναλαμβάνουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους, εφόσον συνεχίζεται ο αποκλεισμός και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα. Παραλλήλως, αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, προειδοποίησε ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Μίλησε μάλιστα ακόμη και για κλείσιμο της Μεσογείου και του Γιβραλτάρ.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις 18 Δεκεμβρίου τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 20 χώρες στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας” (Operation Prosperity Guardian). Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Σάββατο την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις των Χούθι, κάτι που διέψευσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Με την άποψη, ωστόσο, της Ουάσιγκτον συντάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος επίσης κατηγόρησε το Ιράν ότι ασκεί «μια εντελώς κακόβουλη επιρροή στην περιοχή και τον κόσμο». Μιλώντας στην Sunday Telegraph, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρθηκε στους αντάρτες Χούθι, την  Χεζμπολάχ, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζει το Ιράν στο Ιράκ και στη Χαμάς, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό η Τεχεράνη να λάβει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η κλιμάκωση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago