Κόσμος

Πιέζει ο Μπάιντεν για προστασία των αμάχων, αλλά δεν ζήτησε κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο αμερικανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ τον παρότρυνε να «προστατεύσει» τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν δεν ζήτησε από τον Νετανιάχου κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου, κατά την συνδιάλεξη, ο αμερικανός πρόεδρος «υπογράμμισε την κρίσιμη ανάγκη να προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων όσων υποστηρίζουν την επιχείρηση διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, και τη σημασία που έχει να επιτρέπεται στους αμάχους να φεύγουν με ασφάλεια από περιοχές όπου συνεχίζουν να εκτυλίσσονται μάχες».

«Είχα μια μακρά συνομιλία με τον Νετανιάχου σήμερα και είναι μια ιδιωτική συνομιλία» είπε ο Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. Ερωτηθείς πάντως αν ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί είπε: «Δεν ζήτησα κατάπαυση του πυρός».

Αναφερόμενο στην μακρά τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, το γραφείο του Νετανιάχου υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση που τήρησαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για σαφή αναφορά στα αμερικανικά βέτο κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας που οδήγησαν στο «αδύναμο» ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή. Ένα ψήφισμα με το οποίο δεν ζητείται παύση πυρός, αλλά μόνο επείγουσα προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας με τις διαδικασίες ελέγχου να παραμένουν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Νετανιάχου «ξεκαθάρισε» στον Τζο Μπάιντεν ότι το Ισράηλ «θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του». Εντωμεταξύ, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άλλοι οκτώ  στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 154 τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις τάξεις του από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα στις 20 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 20.258 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της επίθεσης του ισραηλινού στρατού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο Νετανιάχου διέψευσε αναφορές ότι οι ΗΠΑ έχουν πείσει το Ισραήλ να μην επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του. «Το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος και οι αποφάσεις των ενόπλων δυνάμεων βασίζονται στους δικούς μας υπολογισμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago