Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα το σχέδιο απόφασης με το οποίο απαιτείται η ανεμπόδιστη και «σε ευρεία κλίμακα» είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να γίνεται έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν ήθελαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Η απόφαση υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».
Με το ψήφισμά του, το οποίο έρχεται μετά από πέντε αναβολές, το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί να χρησιμοποιηθούν «όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Το ψήφισμα δεν είναι τέλειο κείμενο και το ξέρουμε, όπως ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη» σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που το προώθησε, παρά τις ριζικές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα», υποστηρίζοντας ότι το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού».
Μια τροποποίηση που κατέθεσε η Ρωσία και ζητούσε την «άμεση παύση των εχθροπραξιών» δεν πέρασε λόγω του βέτο των ΗΠΑ. Δέκα χώρες την υπερψήφισαν, ενώ τέσσερις απείχαν.
Νέες καταγγελίες Γκουτέρες
Σημειώνεται, ότι είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταφέρνει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Το προηγούμενο, το οποίο ψηφίστηκε στις 15 Νοεμβρίου, ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις», ενώ άλλα πέντε ψηφίσματα απορρίφθηκαν, επειδή οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο. Τέλος, και σε αυτό το ψήφισμα απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ενώ το ότι δεν γίνεται ούτε ονομαστική αναφορά στην παλαιστινιακή οργάνωση προκαλεί αντιδράσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιμένει πάντως ότι το «πραγματικό πρόβλημα» για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την στρατιωτική επίθεσή του». Όπως κατάγγειλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι ισραηλινοί μαζικοί βομβαρδισμοί δημιουργούν «τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας». Παραλλήλως επέμεινε ότι «η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπισμένες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας και να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…