Πολιτική

Τουρκικές αντιδράσεις για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου – Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στέλνει την Ελλάδα η Κομισιόν

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου της. Την ίδια ώρα, για το ίδιο θέμα, η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, με δήλωσή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, υποστηρίζει ότι το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κύπρου παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Προσθέτει επίσης ότι η Άγκυρα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της και επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτές τις θέσεις της Λευκωσίας για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Παραλλήλως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει μάταιη «την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς» να εκμεταλλευτεί την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, αντιπαραθέτοντας τις τουρκικές θέσεις σχετικά με τα «νόμιμα» δικαιώματα της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, καθώς και τα «νόμιμα» δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από αυτήν.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι  «μονομερείς πράξεις της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (σ.σ. όπως αποκαλεί την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας) δεν θα γίνουν αποδεκτές». Κάνει μάλιστα λόγο για «εντελώς άπληστες πρωτοβουλίες» που «δεν έχουν καμία ισχύ και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού»!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει επίσης λόγο για προσπάθεια εκμετάλλευσης της κοινοτικής Οδηγίας, υπογραμμίζει ότι «οι προσδοκίες της Τουρκίας από τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν αλλάξει» και προειδοποιεί ότι «δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των θεμάτων που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

Πρόκειται για τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας, η οποία, παρά το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξακολουθεί, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εξακολουθεί να επιδιώκει τη λύση των «δύο κρατών», παρακάμπτοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και την απόρριψη αυτού του σχεδίου από παγκόσμιες δυνάμεις.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Εκεί, ο Χακάν Φιντάν, αν και σε ηπιότερους τόνους επανέλαβε τα περί «ομογενών» στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα, ενώ εστιάζοντας στο Κυπριακό είπε: «Όσο δεν εξισώνεται το καθεστώς κυριαρχίας των δύο πλευρών, δεν είναι δυνατή η έναρξη των διαπραγμάτευσεων μεταξύ των μερών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες».

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα

Την ίδια ημέρα πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν διασφάλισε την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της.

Η οδηγία απαιτούσε από τα παράκτια κράτη μέλη της ΕΕ να καταρτίσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2021 και να τα κοινοποιήσουν στην Επιτροπή και στα άλλα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή τους. Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει εκπονήσει ακόμη τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδιά της. Έτσι, μετά την προειδοποιητική επιστολή που είχε σταλεί τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς και την αιτιολογημένη γνώμη που εκφράστηκε τον Απρίλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η οδηγία της ΕΕ καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της, όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους, με απώτερο σκοπό την οργάνωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε αυτές και υπό το πρίσμα της εκπλήρωσης βασικών οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται «η ανάπτυξη βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, η βιώσιμη χρήση των θαλάσσιων πόρων και η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας». Η οδηγία της ΕΕ τονίζει επίσης ότι «η ορθή μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο είναι απαραίτητη για την ορθή επίτευξη αυτών των στόχων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Οι ειδήσεις σήμερα

Βαγγέλης Σαρακηνός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago