Η δυνατότητα επέκτασης της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία κατά πολλούς προβλέπεται, τουλάχιστον μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, έχει τεθεί για τα καλά στο τραπέζι από τους διαμεσολαβητές που συζητούν με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη.
Το Κατάρ το οποίο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις έστειλε το Σάββατο ολιγομελή αντιπροσωπεία στο Τελ Αβίβ για την επίβλεψη τήρησης της υπάρχουσας συμφωνίας, αλλά και για διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πλευρά. Η καταριανή αντιπροσωπεία έφτασε στο Ισραήλ με ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, όπως μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan. Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Μαζίντ αλ Ανσάρι, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξέφρασε την ελπίδα να παραταθεί ότι η ανθρωπιστική παύση πυρός.
«Ελπίζουμε η ώθηση που δημιουργήθηκε από τις απελευθερώσεις των δύο αυτών ημερών και από αυτή τη συμφωνία των τεσσάρων ημερών να μας επιτρέψει να παρατείνουμε την παύση πυρός πέρα από αυτές τις τέσσερις ημέρες και κατά συνέπεια να ξεκινήσουμε πιο σοβαρές συζητήσεις για τους υπόλοιπους ομήρους» επισήμανε ο αλ Ανσάρι.
Λίγο νωρίτερα, ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης παύσης πυρός, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».
Ωστόσο, Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας. Επισήμως το Ισραήλ διαμηνύει ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και ότι ο στρατός θα επιστρέψει στις επιχειρήσεις, ,μόλις ολοκληρωθεί η ανθρωπιστική παύση. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, τόνισε μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο μήνες, όταν τελειώσει η «σύντομη», όπως είπε, παύση.
Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Παράταση της ανθρωπιστικής παύσης πυρός φαίνεται ότι επιθυμεί όμως και η Τεχεράνη. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen, ότι αν η παύση πυρός δεν παραταθεί, ο πόλεμος θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή.
Με βάση την τρέχουσα συμφωνία, η ανθρωπιστική παύση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα και στο πλαίσιό της θα αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ θα αποφυλακίσει 150 κρατούμενους Παλαιστίνιους.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…