Κόσμος

Έφτασε στο Ισραήλ και η δεύτερη ομάδα ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών, την οποία η Χαμάς απέδωσε στη μη τήρηση από το Τελ Αβίβ σημείων της συμφωνίας κατάπαυσης, έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο Ισραήλ, άλλοι 13 υπήκοοι Ισραήλ, κάποιοι με  διπλή υπηκοότητα, και τέσσερις υπήκοοι Ταϊλάνδης που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 39 Παλαιστινίων, γυναίκες και εφήβους κάτω των 19 ετών, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς, στην οποία περιλαμβάνονται τέσσερις Γερμανοϊσραηλινοί. Ήδη, την Παρασκευή, με την πρώτη ομάδα είχαν αφεθεί ελεύθεροι άλλοι τέσσερις Γερμανοϊσραηλινοί. Την Παρασκευή απελευθερώθηκε και ένας Πολωνός υπήκοος, γεγονός που χαιρέτισε η Βαρσοβία, με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών να ζητά από το Ισραήλ να συναινέσει στην ασφαλή αναχώρηση και άλλων Πολωνών υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων κατέστη δυνατή, μετά την παρέμβαση του Κατάρ, καθώς η Χαμάς απέδιδε στο Ισραήλ ελλιπή προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Η ανακοίνωση της απελευθέρωσης έγινε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Εμιράτου, Ματζίντ αλ Ανσάρι, και αμέσως μετά η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, όπως και έγινε.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου, ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.

Σήμερα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, άλλοι 13 όμηροι, ανάμεσά τους και κάποιοι Αμερικανοί πολίτες, όπως μετέδωσε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σήμερα δεν θα χωριστούν μέλη οικογενειών, όπως συνέβη χθες Σάββατο. Νωρίς σήμερα το πρωί, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε ότι έχει λάβει κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι, αν και δεν διευκρίνισε τον αριθμό τους.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago