Την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών , αλλά και αντιδράσεις από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκάλεσε το περιστατικό ξυλοδαρμόύ καθηγητή μέσα στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου το απόγευμα της Τρίτης .
Άγνωστοι, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισέβαλαν σε αμφιθέατρο της (ΑΣΟΕΕ) και ξυλοκόπησαν τον καθηγητή μπροστά στους φοιτητές του.
Η προϊσταμένη της εισαγγελίας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της παράνομης βίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, δέκα άτομα χτύπησαν τον καθηγητή στο σώμα και το κεφάλι. Παρενέβησαν οι φοιτητές για να βοηθήσουν και η σύραξη πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις .Οι άγνωστοι δράστες, μετά την αντίδραση των φοιτητών τράπηκαν σε φυγή και το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου του παρασχέθηκαν οι πρωτες βοήθειες και εξετάσεις. Στο νοσοκομείο μετέβη και αστυνομικό κλιμάκιο ,όπου έδωσε και την πρώτη του κατάθεση και ξεκινήσαν έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δραστών.
Τι φέρεται να υποστήριξε ο καθηγητής
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο καθηγητής που υπέστη τον ξυλοδαρμό φέρεται να είναι υπό δικαστικό έλεγχο αλλά και άσκηση διώξεων για σοβαρότατα αδικήματα. Εις βάρος του υπάρχουν αναφορές για οικονομικές ατασθαλίες, λογοκλοπή και για σεξουαλικής φύσης αδικήματα.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αστυνομίας ο καθηγητής έκανε λόγο για «κατευθυνόμενη επίθεση» εναντίον του ενώ φέρεται να υποστήριξε προφορικά ότι πίσω από τον ξυλοδαρμό κρύβονται τρεις καθηγητές με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές καθώς έχει καταδικάστει σε 7 χρόνια φυλάκιση και οι άλλοι δυο οι οποίοι – δεν είναι εν ενέργεια καθηγητές- ωστόσο φέρονται να είχαν απασχολήσει τις αρχές για οικονομικής φύσεως αδικήματα.
Αδικήματα υπό διερεύνηση
Όλο αυτό το πλέγμα των ερευνών λοιπόν φαίνεται πως συνδέεται με τη σημερινή επίθεση που δέχτηκε ενώ έκανε μάθημα.
Σημειώνεται, ότι ο εν λόγω καθηγητής έμεινε στη θέση του μέχρι σήμερα γιατί δεν είχε τελεσιδικήσει καμία από τις δικαστικές έρευνες. Επιπλέον, κατείχε στο παρελθόν θέσεις κρατικές, σε επιτροπές και σε συμβούλια.
- Το 2018, μηνύθηκε μαζί με άλλους από συνάδελφό του και πρώην συνέταιρό του σε εταιρεία, για τοκογλυφία από κοινού, εκβίαση από κοινού κι όλα αυτά κατ’ εξακολούθηση. Ομως, δεν ήταν μόνο αυτό. Σύμφωνα με την κατάθεση του μηνυτή, «τον Φεβρουάριο του 2016, πραγματοποίησα απρογραμμάτιστη επίσκεψή μου, μεσονύκτια ώρα, στα γραφεία του Ομίλου μας, στο Βουκουρέστι. Ο σκοπός ήταν να διερευνήσω τιμολόγια για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες, του … γιατί είχα ανακαλύψει εικονικό τιμολόγιο και πληρωμή προς τη σύζυγό του 148.500 ευρώ». Ο μηνυτής καθηγητής καταθέτει, στη συνέχεια, ότι εισερχόμενος στο γραφείο ήταν μάρτυρας και άλλων παραβατικών πράξεων αλλά και ότι ο ίδιος δέχτηκε στη συνέχεια απειλές για τη ζωή του.
- Το 2019, ασκήθηκαν οι διώξεις, ενώ για το αδίκημα της τοκογλυφίας, που στο μεταξύ έγινε πλημμέλημα, ορίστηκε δικάσιμος, που πήρε αναβολή για τις αρχές του 2022. Το κακούργημα της εκβίασης είναι πλέον αντικείμενο της κύριας ανάκρισης. Εστω όμως κι αν αποδειχτεί τελικά έωλη η κατηγορία, το γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος εξακολουθεί όλο αυτό το διάστημα να κατέχει πανεπιστημιακή αλλά και κρατικές θέσεις δημιουργεί πολλά ερωτήματα.
- Το πράγμα, όμως, γίνεται όλο και πιο σοβαρό, όταν, σύμφωνα με άλλα έγγραφα, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη βαριά καταγγελία εναντίον του από τρίτο καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, που ουδεμία σχέση έχει με την παραπάνω αντιδικία.
Μπαράζ αντιδράσεων
Μπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε η επίθεση στον καθηγητή. Ο πρύτανης του Οικονομικού πανεπιστημίου Δημήτρης Μπουραντώνης σε δήλωση του μεταξύ άλλων σημειώνει
«είμαστε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θέλουμε να λειτουργούμε μέσα σε ένα πλαίσιο κράτος δικαίου, κάθε ενέργεια έκνομη είτε είναι σωματική είτε λεκτική βια είναι βασικά προσβολή της ακαδημαϊκής λειτουργίας κάθε ιδρύματος…»
Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως με ανακοίνωση της υποστηρίζει πως:
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειες για την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας και την υπεράσπιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Άγγελος Συρίγος τονίζει:
«μπορεί να μην σχετίζεται με αναρχικές ομάδες. Δεν μας ενδιαφέρει. Ότι και να είναι η βια δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια είναι μια κατάσταση 40 ετών που αλλάζει θα δίνεται η δυνατότητα να μπαίνει μέσα η αστυνομία και να προσφέρει προστασία»
Αντίδραση υπήρξε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννης Οικονόμου , ο οποίος τονίζει πως:
«Βία σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε χώρους έρευνας και διδασκαλίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για κανένα απολύτως λόγο. Οι ένοχοι θα ανευρεθούν και θα παραδοθούν στην ελληνική δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας.»
Με έντονο τρόπο καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επίθεση στην ΑΣΟΕΕ εναντίον καθηγητή και φοιτητών.
«Οι κουκουλοφόροι τραμπούκοι δυσφημούν για ακόμη μία φορά το φοιτητικό κίνημα, με το οποίο όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση, αλλά και βρίσκονται σε ευθεία ιδεολογική, πολιτική και ηθική αντιπαράθεση. Ακόμα η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.»
«Τα απαράδεκτα περιστατικά βίας εναντίον του πανεπιστημιακού προσωπικού καταδεικνύουν το αδιέξοδο της σημερινής κατάστασης στα ΑΕΙ, καθώς επιβεβαιώνουν την αδυναμία εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν με τυμπανοκρουσίες και καθημερινά αποδεικνύονται ατελή και αναποτελεσματικά. Το Κίνημα Αλλαγής επαναφέρει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την ασφάλεια των ΑΕΙ, τη μόνη εφικτή και ρεαλιστική επιλογή», δηλώνει η βουλευτής, Χαρά Κεφαλίδου.
Διαβάστε ακόμη:
Ξυλοδαρμός καθηγητή και φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ
Η πανδημία έφερε αυταρχισμό και έπληξε τη δημοκρατία: Στο κόκκινο και η Ελλάδα