Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε μια κρίσιμη καμπή, λόγω της αποπαγκοσμιοποίησης, του δημογραφικού σε συνδυασμό με την αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού αλλά και της μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια.
«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία διαμοιράζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ», υπογράμμισε στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, ενώ εστιάζοντας ειδικότερα στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι από το 2025, η μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ικανή ηλικία να εργαστεί θα είναι αισθητή και σχεδόν συνεχής, ενώ παράλληλα οι κλιματικές καταστροφές θα αυξάνονται κάθε χρόνο.
«Ενώ οι κοινωνίες μας γερνούν, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή με λιγότερους εργαζομένους. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει. Και καθώς το κλίμα μας υπερθερμαίνεται, θα πρέπει να προχωρήσουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις» έσπευσε να συμπληρώσει.
Ειδικά για την πράσινη μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου, διευκρίνισε πως θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ άλλα 125 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο είναι απαραίτητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν τα υψηλότερα επίπεδα χρέους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο «και το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης θα τελειώσει το 2026». «Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτές να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο στους ισολογισμούς τους», κατέληξε σύμφωνα με το CNBC.