Μεγάλη ρευστότητα και πολύ παρασκήνιο καταγράφεται στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ενδεχόμενο αποχώρησης, μετά την «Ομπρέλα» εξετάζει και η ομάδα των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για συνάντηση μεταξύ των γραμματέων του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη από τη μια πλευρά και των βουλευτών Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου των «6+6», η οποία είχε μάλιστα ως αντικείμενο μια προσπάθεια να βρεθούν γέφυρες με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να αποφευχθεί η αποχώρηση.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει σε χθεσινή συνέντευξή του ότι ήταν ανοιχτός να συνεργαστεί με την ομάδα των «6+6» και θα καλοδεχόταν κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, πληθώρα σεναρίων τροφοδότησε το δείπνο που είχαν την Τρίτη ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε γνωστή ταβέρνα της Νέας Σμύρνης.
Το δείπνο πραγματοποιήθηκε μόλις ένα 48ωρο μετά την εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της Ομπρέλας γεγονός που έδωσε λαβή σε πολλά σενάρια, ιδιαίτερα καθώς συνδυάστηκαν με πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε «συγκράτηση» για τον Στέφανο Κασσελάκη ύστερα από την επιθετική εμφάνισή του στην Κεντρική Επιτροπή.
Πηγές όμως από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν ότι το γεύμα Τσίπρα Σακελλαρίδη δεν συνδεόταν με την πολιτική επικαιρότητα: «Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα», ανέφερε το περιβάλλον Τσίπρα.
ΟΓαβριήλ Σακελλαρίδης είχε παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ενώ ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπήρξε επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και σήμερα επικεφαλής του Ινστιτούτου «Eteron».
Το όνομά του είχε συνδεθεί με την πιθανότητα να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την παραίτηση Τσίπρα αλλά ο ίδιος επέλεξε να περιμένει.
Πάντως, ύστερα από χρόνια απουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εμφανίστηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 δηλώνοντας ότι θα στηρίξει την Κουμουνδούρου στον εκλογικό αγώνα.
Η παρέμβασή του χαιρετίστηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα που σχολίασε την τοποθέτηση του πρώην συνεργάτη του ως μήνυμα για την ανάγκη της ενότητας της παράταξης και συστράτευσης απέναντι στην ανεξέλεγκτη δεξιά.
Πάντως δεν πρέπει να αποκλειστεί ένας πιο ενεργός ρόλος για τον Σακελλαρίδης στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα καθώς πλήθος στελεχών εμφανίζονται θορυβημένοι με την πολιτική και τα πεπραγμένα του Στέφανου Κασσελάκη.
Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη Παρασκευή (10/11) την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Στέφανο Κασσελάκη ακολούθησε η έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, εκ των τακτικών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού η οποία προφανώς δεν ήταν τυχαία.
Όλα λοιπόν μαρτυρούν επαναδραστηριοποίηση Αλέξη Τσίπρα με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να επανέρχεται.
Ενοχλημένος και ο Δραγασάκης με Κασσελάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο συζητήθηκε η επιλογή του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη να αμφισβητήσει στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα, όπως αυτή της δημιουργίας του μαξιλαριού των 37 δισεκ. ευρώ.
Πρόκειται για μία επιλογή την οποία ο κ. Κασσελάκης την χαρακτήρισε ως άκρως μνημονιακή.
Ο αντιπρόεδρος, τότε, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, στέλεχος σήμερα της Κεντρικής Επιτροπής, πέρασε στην αντεπίθεση, εγκαλώντας, μεταξύ άλλων, τον νυν πρόεδρο του κόμματος, για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα».
Στην αιχμηρή ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Δραγασάκης… συμβουλεύει επίσης τον Στέφανο Κασσελάκη να μην εκτίθεται και να μην δίνει λαβή στη ΝΔ.
Αναλυτικά, έγραψε:
«Πρόεδρε, σήμερα είπες “Δεν έχει γίνει πιο μνημονιακή απόφαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτό το μαξιλάρι του κ. Τσακαλώτου”.
Επίτρεψέ μου λοιπόν, κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:
• Ο Αλέξης Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει υπερήφανος για το μαξιλάρι, θεωρώντας το επίτευγμα του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ.
Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το μαξιλάρι δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας & προϋπέθετε νέο μνημόνιο.
• Ο επίσημος δε απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2012-19, ο πρώτος & μόνος που έχει κάνει κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα, μιλούσε για το επίτευγμα του μαξιλαριού, με το οποίο ανακτήθηκε η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Ο Απολογισμός ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την ΚΕ του κόμματος.
Πρόεδρε, σου προτείνω να διαβάσεις τις συγκεκριμένες σελίδες (σ.σ. 72-74). Και γενικότερα εφόσον θέλεις ν’ αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον Απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι & να μη δίνεις λαβή στη ΝΔ με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Σε κάθε περίπτωση να μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Συλλογικό άθλο που διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον».
Το γεύμα Τσίπρα – Σακελλαρίδη και το σχόλιο από την πλευρά του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Παππάς: Στο στόχαστρο η μεσαία τάξη, στο απυρόβλητο φοροδιαφυγή και “μεγάλα ψάρια”
Η Έφη έχει περισσότερα να κερδίσει αν φύγει, παρά να χάσει – Τα δύο σενάρια