Πολιτική

Προς μερική χαλάρωση μέτρων; – Τι θα κρίνει τις εξελίξεις

Παράθυρο για άρση ορισμένων μέτρων μέτρων για τη διασπορά της πανδημίας στους τομείς της εστίασης και στα γήπεδα που ισχύουν έως την Κυριακή 16/1 φαίνεται πως ανοίγει η κυβέρνηση.

Οικονόμου: Τα δεδομένα αξιολογούνται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «την Τετάρτη υπάρχει η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών. Σταθμίζονται τα δεδομένα, αξιολογούνται, θα γίνουν οι εισηγήσεις της και η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, τις οποίες θα ανακοινώσει έγκαιρα».

Επελαύνει η Όμικρον

Ωστόσο η χώρα βαδίζει σε μια πραγματικότητα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει σε κάθε της γωνιά. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν σχεδόν 30.000 κρούσματα  (27.766, 85 θάνατοι και 654 διαδωληνωμένοι), με τους ειδικούς να επιμένουν σε εκτιμήσεις για διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες (καθηγητές Μανωλοπουλος , Σαρηγιάννης, ο πρώτος μίλησε για 60.000 κρούσματα ο άλλος ακόμη και 80.000), ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τη διασπορά στα σχολεία που ναι μέν άνοιξαν σήμερα. αλλά με την πρώτη μέρα διαγνωσθήκαν 16.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και με μερίδα επιστημόνων να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση (Γεροτζιφιάς, Λινού, Τζανάκης , Καπραβέλος) .

Στην αντίπερα όχθη και η αντιπολίτευση που δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι και με το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ουσιαστικά μέτρα η πανδημία προελαύνει, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο και να χρεώνει στην κυβέρνηση ότι επιλέγει την τακτική για ανοσία της αγέλης.

Οι συσκέψεις και τα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων

Υπό αυτά τα δεδομένα Τρίτη πρωί, οι ειδικοί πραγματοποιούν την πρώτη, άτυπη σύσκεψη για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, ενώ η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει τις εισηγήσεις της.

Δύο σενάρια είναι στο τραπέζι το πρώτο αφορά στην επαναφορά της μουσικής στην εστίαση, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12:00 το βράδυ.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι υπάρχει η σκέψη και για αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 20% της χωρητικότητας. Υπενθυμίζεται ότι με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα λειτουργούν με 10% πληρότητα, με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα.

Η ημερομηνία – ορόσημο πάντως είναι η 16 Ιανουαρίου για την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της, όχι μόνο γιατί είναι η καταληκτική ημερομηνία των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και γιατί λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 ετών προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και εν το μεταξύ την ίδια ημέρα, θα έχει αποτυπωθεί η διασπορά στα σχολεία μετά από μια εβδομάδα επαναλειτουργίας. 

Επιπλέον ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση που αναζητά λύση είναι το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, και όπως εκτιμάται η απόφαση θα ζυγιστεί με βάση την πίεση που θα δεχθεί τις επόμενες κρίσιμες μέρες το ΕΣΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: 27.766 νέα κρούσματα, 85 θάνατοι και 654 διασωληνωμένοι

Μανωλόπουλος: Έως και 60.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο – Θωμαΐδης: Αναμένεται σταθεροποίηση την επόμενη εβδομάδα

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα των σχολείων

Σχολεία: Άρον – άρον προσλήψεις μετά τα κρούσματα.Tρίμηνη εργασία για 3.576 εκπαιδευτικούς και 1.208 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago