Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη και τις υποκλοπές.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, που έχει αντικείμενο το νομοθετικό έργο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε τον λόγο και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την πολιτική αποδοκιμασία των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη.
«Με αφορμή τη χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη, θέλω να πω ότι ήταν μια πρωτοφανής δημόσια τοποθέτηση που δεν εντάσσεται στα όρια μιας αλαζονικής συμπεριφοράς ή μιας καθεστωτικής νοοτροπίας, ενός κυβερνητικού στελέχους. Είναι μια κυνική επίδειξη απανθρωπιάς και πολιτικής αθλιότητας. Γιατί μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να θεωρεί ότι η πολιτική αποτίμηση γίνεται με όρους τηλεθέασης ή μπορεί να επενδύει σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και να λέει ότι “δεν ενδιαφέρει κανέναν η υπόθεση των υποκλοπών”, αλλά τον διαβεβαιώνουμε ότι ενδιαφέρει πάρα πολλούς συμπολίτες μας, ενδιαφέρει πάρα πολλούς από τους θεσμικούς λειτουργούς, λειτουργούς της δικαιοσύνης και βεβαίως επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των θεσμών και των ελευθεριών. Εμείς, όταν σε αυτή εδώ την αίθουσα, συγκινήθηκε ο κ. Πικραμμένος, αντιδράσαμε σε αντίθεση με άλλους. Αλλά δεν είδαμε να αντιδρούν κάποιοι άλλοι, όταν συγκινήθηκε ο κ. Ράμμος, γιατί και οι δύο βάλλονταν από συστήματα εξουσίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
«Επίσης, τι να πει κανείς για τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν για το αν θα συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών», συνέχισε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε: «Εμείς του λέμε ότι ενδιαφέρει τους συγγενείς των 57 αθώων θυμάτων αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας, ενδιαφέρει όλους όσους καρδιοχτυπούν καθημερινά, γιατί βάζουν τα δικά τους παιδιά στη θέση των ανθρώπων που χάθηκαν και έχουν ανασφάλεια για το εάν θα βρεθούν σε μια ανάλογη θέση. Γιατί δυστυχώς κάποιοι δεν φρόντισαν, μέσα από την εγκληματική ανευθυνότητά τους, να διασφαλίσουν ασφάλεια στην μετακίνηση και στην καθημερινότητα και γιατί κάποιοι αντιδρούν γιατί παράγοντες κυβερνητικοί αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες και κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκαλύψουν τις ευθύνες γι’ αυτή την πρωτοφανή τραγωδία. Αν λοιπόν είναι αντίληψη της κυβέρνησης ότι δεν ενδαφέρει κανέναν, το γεγονός ότι δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά και χάνονται 57 συνάνθρωποί μας, τότε έχει χαθεί οριστικά η έννοια της ευθύνης και μαζί χάνεται και η ντροπή».
Στο κλίμα αυτό, ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι δεν αρκεί πλέον μόνο η λεκτική καταδίκη και αποδοκιμασία, αλλά επιβάλλεται πολιτική αποδοκιμασία. «Το ξέρετε πολύ καλά, το ξέρει και ο πρωθυπουργός ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, υπήρχε αυτή η απαράδεκτη δήλωση, θα είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση αυτού που την εκστόμισε. Αν κάποιοι θεωρούν ότι το 41% ξεπλένει τις αντικειμενικές φοβερές ευθύνες αυτών που οδήγησαν σε μια πρωτοφανή τραγωδία, τότε τα λόγια χάνουν την αξία τους», είπε ο κ. Κατρίνης.