Διάλογο με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Καζακστάν προς την Τουρκία είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως συνηθίζει να κάνει κάθε φορά που επιστρέφει από ταξίδια στο εξωτερικό. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πρωτίστως την κατάσταση στη Γάζα, με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει την πρότασή του για εγγυήτριες δυνάμεις, όπως στην Κύπρο.
«Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως είναι και η Τουρκία εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρξει παρόμοια δομή και στη Γάζα;» διερωτήθηκε για να προσθέσει: «Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία η εγγυήτρια χώρα στη Γάζα;».
Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας και εκεί, τονίζοντας ότι «τα γεγονότα θα δείξουν ποια μορφή θα πάρει αυτό». «Ο χρόνος θα δείξει» είπε, υποστηρίζοντας ότι με τη λύση αυτή «θα υπάρχει μια διάσταση ασφάλειας, θα υπάρχει μια πολιτική διάσταση, και υπάρχει ήδη μια ιστορική και πολιτιστική διάσταση μαζί με όλα αυτά. Υπάρχει μια δομή που διαμορφώνεται από αυτό το ιστορικό υπόβαθρο και εμείς, ως Τουρκία, θα πρέπει να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο».
Στην ερώτηση αν θα συνομιλούσε με το Ισραήλ, όπως συνομιλεί και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο κ. Ενρτογάν απάντησε: «Δεν έχω καμία επαφή αυτή τη στιγμή. Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ιμπραχίμ Καλίν, βρίσκεται σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά. Φυσικά, συνομιλεί επίσης με την Παλαιστίνη και τη Χαμάς».
Ο Ερντογάν επανέλαβε πάντως ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Τουρκίας. «Τον διαγράψαμε» είπε για τον Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για αυτό το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Παραλλήλως, επανέλαβε την πρόθεσή του «να εργαστεί για την καταδίκη του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου», υπενθυμίζοντας μάλιστα και την δήλωση που είχε κάνει στο συλλαλητήριο υπέρ των Παλαιστινίων που διοργάνωσε το κόμμα του στην Κωνσταντινούπολη. «Οι αρμόδιες αρχές μας, ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιβληθεί το Διεθνές Δίκαιο και να τιμωρηθούν τα εγκλήματα πολέμου.
Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο διοργάνωσης μια διάσκεψης ειρήνης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αποκλείει όμως τη Χαμάς, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι «διαδραμάτισε έναν πολύ περίεργο και ασυνεπή ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου». Επέκρινε μάλιστα της ΕΕ για το ότι «δεν πρότεινε και δεν μπόρεσε να προτείνει μια δίκαιη προσέγγιση», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν τέτοιο οργανισμό που έχει κρατήσει μια χώρα, όπως η Τουρκία, να περιμένει στην πόρτα για περισσότερα από 50 χρόνια;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
Αναφερόμενος τέλος στην ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε όσα είχε πει και τις προηγούμενες ημέρες ότι δηλαδή «όλοι τους χρωστούν στο Ισραήλ, αλλά η Τουρκία δεν έχει κανένα χρέος προς το Ισραήλ». Σημείωσε μάλιστα ότι «τώρα η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος. Είναι πολύ σαφές, το ίδιο και οι υπόλοιποι».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…