Κόσμος

Ποιες τρίτες χώρες πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στη Γάζα

Πολλοί ξένοι έχουν σκοτωθεί, αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τις αρχές του Τελ Αβιβ, στην πλειονότητά τους άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την πρώτη ημέρα της σύρραξης.

Η Χαμάς απήγαγε 241 άτομα, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς ή άτομα διπλής υπηκοότητας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει επίσης αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 341 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί τέσσερις γυναίκες, ενώ ένας στρατιώτης αφέθηκε ελεύθερος κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η Χαμάς εκτίμησε στις 26 Οκτωβρίου ότι «σχεδόν 50» όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιδρομές. Την 1η Νοεμβρίου πρόσθεσε ότι άλλοι επτά όμηροι, ανάμεσά τους «τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων» σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Αυτό δεν έχει επαληθευτεί, ωστόσο, από ανεξάρτητες πηγές.

Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί συνολικά 9.227 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.826 παιδιά, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Οι θάνατοι περίπου 230 ξένων υπηκόων, πολλοί από τους οποίους είχαν επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, επιβεβαιώθηκαν από τις αντίστοιχες χώρες τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το βαρύτερο τίμημα πλήρωσαν η Γαλλία, η Ταϊλάνδη και οι ΗΠΑ. Συνολικά 39 Γάλλοι σκοτώθηκαν και εννέα είναι όμηροι ή αγνοούνται, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την Μπανγκόκ σκοτώθηκαν 32 Ταϊλανδοί και άλλοι 23 έχουν απαχθεί. Σημειώνεται ότι περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ, κυρίως ως γεωργοί.

Συνομίλησε με τη Χαμάς η Μπανγκόκ

Βετεράνος Ταϊλανδός πολιτικός δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς με σκοπό την ασφαλή απελευθέρωση Ταϊλανδών ομήρων. Ανέφερε μάλιστα ότι οι παρασκηνιακές συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες έγιναν διά ζώσης στην Τεχεράνη στις 26 Οκτωβρίου και ότι αξιωματούχοι της Χαμάς του μετέφεραν πως οι Ταϊλανδοί όμηροι είναι ασφαλείς και έχουν καλή φροντίδα. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς, έχει πει, ωστόσο, ότι επιδιώκει την απελευθέρωση των ομήρων μέσω διαφόρων διαύλων. Από την πλευρά του, ο πολιτικός Αρίπεν Ουταράσιν, δήλωσε στο Reuters ότι στις συνομιλίες της Τεχεράνης μετέφερε στους αξιωματούχους της Χαμάς πως δεν παρίσταται για να διαπραγματευτεί, αλλά για να ζητήσει απλώς την απελευθέρωση των ομήρων. Αρνήθηκε πάντως να κατονομάσει τους αξιωματούχους της Χαμάς με τους οποίους συναντήθηκε.

Η Ταϊλάνδη είναι σε επαφή με το Ιράν, καθώς και με άλλες κυβερνήσεις της περιοχής που μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Χαμάς, ανάμεσά τους το Κατάρ και η Αίγυπρος, όπως επιβεβαίωσε ο Ταϊλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πάρνπρι Μπαχίντα-Νουκάρα. Ο Πάρνπρι, που ήταν στη Μέση Ανατολή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι το Ιράν βρίσκεται κοντά στη Χαμάς και έχει υποσχεθεί να βοηθήσει με τις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς 31 έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, και 13 αγνοούνται. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι μεταξύ των ομήρων υπήρχαν και Αμερικανοί, ενώ μία Αμερικανίδα και η κόρη της αφέθηκαν ελεύθερες στις 20 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους ομήρους, είναι και μια νεαρή γυναίκα, η Μία Σεμ, η οποία εμφανίστηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Για σημαντικό αριθμό Σουηδών πολιτών που έχασαν τη ζωή του στη Γάζα τον τελευταίο μήνα έκανε λόγο και το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε από τις τοπικές αρχές. Δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ή σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί έχασαν τη ζωή τους.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago