Κάτι από τους στίχους του Καβάφη, …«την μια μονότονη ημέρα, άλλη μονότονη, απαράλλαχτη ακολουθεί»….. θυμίζουν πλέον τα όσα εξελίσσονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της πολιτικής ζωής και στο ισόγειο και το ανασκευασμένo υπόγειo χώρο του Μαξίμου.
Λογικά μια πανδημία με τις διαστάσεις του covid-19, η ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα, λογικά θα έπρεπε να «σπάνε» την μονοτονία και να απελευθερώνουν δυνάμεις για την ανασύνταξη της κοινωνίας και την δημιουργία προοπτικών προόδου .
Μόνο «…θα γίνουν τα ίδια πράγματα, θα ξαναγίνουν πάλι»… κατά τους στίχους του ποιητή , αλλά και κατά την συνήθη πολιτική πρακτική και διαχείριση.
Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται ή έχουν κάποια βάση πραγματικότητας, ότι η «Όμικρον» παρά τα πολλαπλά κρούσματα, δεν έχει δύσκολες νοσηλείες και πρόκειται για ένα κομβικό σημείο από το οποίο και πέρα ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει και θα πάμε ενδημική μορφή της νόσου, αλλά και το ότι η ανατιμήσεις και η ενεργειακή κρίση θα είναι παροδικές και συγκυριακές, δεν ενισχύουν απλά τις διαχειριστικές αδυναμίες και ανεπάρκειες του Μαξίμου, ωθούν ταυτόχρονα κατά τρόπο «μονότονο» στην αναπαραγωγή ή και το «ξαναζέσταμα» σεναρίων πρόωρων εκλογών και επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων.
Χάνεται ο αέρας της άνετης εκλογικής νίκης
Από την «αδιαμφισβήτητη» πολιτική ηγεμονία και κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ και μέσω των δημοσκοπήσεων και την εικόνα ότι έχει από τώρα εξασφαλισμένη μια νέα εκλογική νίκη και αυτοδυναμία και πως πάει σε εκλογές, όποτε και να γίνουν, με τον αέρα του σίγουρου νικητή, άνοιξε εδώ και λίγους μήνες και συνεχίζεται ο κύκλος μιας πολύ δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης , με την εικόνα του Πρωθυπουργού να έχει υποστεί φθορά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται δημοσκοπικά μπροστά με διαφορά αλλά τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν αδυναμία στη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων και δίνουν λαβή στην αντιπολίτευση να λέει ότι οι πολιτικές που προωθούνται ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς και «κόβουν τα πόδια» στις λαϊκές τάξεις και τους μικρομεσαίους. Η πολιτική ρευστότητα και αβεβαιότητα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη και για πρώτη φορά εμφανίζονται σημάδια πολιτικής αμφισβήτησης της κυριαρχίας του κ. Μητσοτάκη.
Ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, τον οποίο εξ’ αρχής επιθυμούσε «να κάψει» ο κ. Μητσοτάκης, αποτελεί βασική παράμετρο της πολιτικής αβεβαιότητας που νοιώθει ακόμα και το Μαξίμου το οποίο θέτει ήδη επί τάπητος ξανά τα εκλογικά σενάρια και τα ερωτήματα για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.
Και όπως συνεχίζει ο βαθιά διορατικός και υπερευαίσθητος Καβάφης «…Οι όμοιες στιγμές μας βρίσκουνε και μας αφήνουν. Μήνας περνά και φέρνει άλλον μήνα. Αυτά που έρχονται, κανείς εύκολα τα εικάζει»…..
«Αγκάθια»
Τα «αγκάθια» έρχονται και ξανάρχονται. Το κύμα της ακρίβειας , των ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης, γίνεται πλέον συνείδηση στο Μαξίμου, ότι δεν είναι περαστικό , θα συνεχιστεί και θα πάρει ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις. Η διάλυση του εισοδήματος και η ένταση της κοινωνικής και οικονομικής ανέχεια, είναι μπροστά. Και αυτό έχει μεγάλο κόστος για την Κυβέρνηση. Η φθορά και η αμφισβήτηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.
Η πανδημία, ακόμα και αν επικρατήσει το πολύ αισιόδοξο σενάριο που θέλει να πιστεύει η Κυβέρνηση, ότι θα ανακοπεί και θα ξεπεραστεί την Άνοιξη, έχει ανοίξει βαθιές πληγές στη κοινωνία με τον μεγάλο αριθμό θυμάτων και νοσούντων , αλλά της κακής διαχείρισης που κάνει η Κυβέρνηση. Το ερώτημα αν «περάσουμε ήπια την Όμικρον και φανεί πως η πανδημία μετατρέπεται σε ενδημία, μήπως να πιαστούμε από το κλίμα ευφορίας που θα υπάρχει και πάμε σε κάλπες τέλος της Άνοιξης , αρχές ή μέσα του καλοκαιριού;», έχει τεθεί επί τάπητος και οι ανάλογες εισηγήσεις ήδη έγιναν προς τον Πρωθυπουργό.
Τρίτη εκλογική αναμέτρηση
Κρίσιμο ζήτημα και τα λεφτά από την Ευρώπη, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι σχεδιασμοί και οι πρώτες συμφωνίες φαίνεται να έχουν τρέξει. Ωστόσο οι καταστάσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και αναταράξεις στις σχέσεις της Κυβέρνησης με ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες (π.χ αναγκαστική παράταση στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης , ανάγκη λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων να στηριχθούν Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κ.α).
Ο Πρωθυπουργός μπορεί να «ξόρκισε» στη Βουλή στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, την «σφήνα» του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της Κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες, έκτοτε όμως η συζήτηση αντί να εκτονώνεται, επανέρχεται με ορμή και νέες διαστάσεις
Όλα πλέον είναι στο τραπέζι. Το 2002 μπορεί να είναι προεκλογική χρονιά, πιθανά όμως να είναι και εκλογική χρονιά από την Άνοιξη, αρχές καλοκαιριού και μετά.
Δίπλα στα πιθανά σενάρια εξελίξεων τα οποία συζητούνταν από παλιά, έχουν προστεθεί και έχουν επανέλθει με ένταση δύο σχετικά νέες παράμετροι. Η «τρίτη εκλογική αναμέτρηση» και «ο Έλληνας Ντράγκι».
Με βάση εισηγήσεις και εκλογικές εκτιμήσεις που έχουν εξηγηθεί και παρουσιαστεί και στον Πρωθυπουργό, όσο ακατόρθωτο είναι με την απλή αναλογική να υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ, άλλο τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει αυτοδυναμία έστω και οριακή (με κοντά στο 38%) και στην αναμέτρηση με το νέο εκλογικό σύστημα, καθώς έχει αλλάξει και το περιβόητο εκλογικό bonus, το οποίο γίνεται κλιμακωτό και αφορά μικρότερο αριθμό βουλευτών.
Οι σκέψεις να στηριχθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ ακόμα και αν δεν έχουν αυτοδυναμία (και μετά την αναμέτρηση με την απλή αναλογική, αλλά κυρίως μετά από την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου), από άλλα κόμματα ή βουλευτές άλλων κομμάτων υπάρχουν.
Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, φαίνεται να είναι μια δεξαμενή, αλλά ενδεχομένως να μην επαρκεί. ΤΟ ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μια ακόμα δεξαμενή που μπορεί να τροφοδοτήσει την Ν.Δ .
Όμως οι εκτιμήσεις των «εκλογολόγων» του Μαξίμου είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης το πιθανότερο είναι να μην θελήσει, μετά τις δυσάρεστες εμπειρίες συγκυβέρνησης, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να εμπλακεί σε μια τέτοια περιπέτεια. Το ενδεχόμενο μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, να στηρίξει μη αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ, κατά τους ίδιους «εκλογολόγους», φαντάζει πολύ δύσκολο, καθώς θα καταγγελθούν για «αποστάτες», σε μια περίοδο που υπάρχει νέα ηγεσία και ο χώρος δείχνει να αποκτά μια μεγαλύτερη εκλογική επιρροή.
Η λύση της τρίτης εκλογικής αναμέτρησης είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη, αφού οι «εκλογολόγοι» του Μαξίμου εκφράζουν την εκτίμηση ότι παρά την κόπωση του εκλογικού σώματος, η πόλωση θα είναι πολύ μεγάλη και ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος θα αποσπάσει έστω και οριακή αυτοδυναμία που θα το επιτρέψει να κυβερνήσει έστω και με συγκυριακές συμμαχίες σε νομοσχέδια μέσα στη Βουλή. Αυτή τη διαδικασία των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων είχε χρησιμοποιήσει και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την περίοδο 1989-1990. Τον Απρίλιο του 1990 ξανακέρδισε τις εκλογές με 150 έδρες και μετά από συμφωνία τότε με την ΔΗ.ΑΝΑ , ο βουλευτής της ο αείμνηστος Θεόδωρος Κατσίκης συνεργάστηκε με την Ν.Δ και έφτασε τους 151.
«Έλληνας Ντράγκι»
Εδώ και καιρό και κυρίως από ισχυρούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά, το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση όπως της Ιταλίας με ένα «Έλληνα Ντράγκι» που θα ηγηθεί μια κυβέρνησης συνεργασίας, (ειδικού σκοπού, οικουμενική κ.α) η οποία και θα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά και την πανδημία και τα οικονομικά και κυρίως θα πάρει μέτρα που δεν μπορεί μόνη της μια μονοκομματική πλειοψηφία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι σκέψεις αυτές, αφορούσαν και την παρούσα θητεία της Βουλής. Ωστόσο υπήρξαν ενστάσεις στο κατά πόσο, χωρίς εκλογές, θα δρομολογούνταν τέτοιες εξελίξεις. Στο Μαξίμου, αν και «ξορκίζουν» τέτοιο σενάριο καθώς θα σημαίνει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι Πρωθυπουργός, ωστόσο το μελετούν και το συνεκτιμούν. Όσο για το ποιος θα είναι ο «Έλληνας Ντράγκι», ήδη συζητούνται σενάρια και πρόσωπα, από τον νυν Επίτροπο στην Ε.Ε , την επαναφορά του ονόματος του Κεντρικού Τραπεζίτη, έως και πρώην Πρωθυπουργών
Σε ότι αφορά την εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη , είναι να «κάψει» την απλή αναλογική που μπορεί να δημιουργήσει εξελίξεις που δεν τις επιθυμεί. Γνωρίζει και ο ίδιος και το Μαξίμου, ότι πολύ δύσκολα θα έχει αυτοδυναμία και κυρίως ποσοστό μεταξύ 31-33% . Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις που έχει δεχτεί, αν αφήσει κι΄άλλο την φθορά και την δυσαρέσκεια να απλωθούν, τότε πιθανά στην απλή αναλογική οι εξελίξεις να είναι πιο δυσάρεστες για το κυβερνών κόμμα , οπότε θα πρέπει να επισπεύσει όσο ακόμα κρατά δυνάμεις, ώστε να πάει γρήγορα στο νέο εκλογικό νόμο και να παλέψει έστω και οριακή αυτοδυναμία.
Το μεγάλο ερώτημα για την ώρα του κ. Μητσοτάκη είναι να «προλάβει» τώρα την μεγαλύτερη φθορά και με περισσότερες πιθανότητες, μέσω πρόωρων εκλογών από τον Απρίλιο και έπειτα, να κρατηθεί ως ο «κεντρικός παίκτης» (έστω και με μικρότερα ποσοστά) στο πολιτικό σύστημα, ή να ακούσει κυρίως το οικονομικό του επιτελείο που του λέει να αποφύγει τώρα τις εκλογές και από το τέλος του 2022 και το 2023 θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία.
Η ένταση της πανδημίας και οι εξελίξεις των επόμενων βδομάδων στο καυτό αυτό θέμα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού που ήδη έχει λάβει το μήνυμα , πως τα περιβόητα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις , είναι «ασπιρίνες» και πως έρχεται «καταιγίδα» στην οικονομία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Διαβάστε ακόμα:
Κώστας Μελάς: Η μείωση των επενδύσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται (politicus.gr)
Οι ΗΠΑ βάζουν «πάγο» στον East Med και αποδέχονται αιτιάσεις Τουρκίας (politicus.gr)
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προβληματίζει Αυστρία και Γερμανία (politicus.gr)