Πολιτική

Ενώ εμείς «τελειώνουμε με την πανδημία» στη Γερμανία ετοιμάζονται για το κύμα του επόμενου φθινοπώρου

Θα έχουμε λοιπόν ξεμπερδέψει με την πανδημία σε ένα-ενάμιση μήνα, όπως είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης και πανηγυρίζουν σήμερα σχεδόν όλα τα φιλοκυβερνητικά φύλλα. Για «40 ημέρες» μιλάει ο ένας, για «λευτεριά από το Μάρτιο» ο άλλος. Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση ποντάρει όλα της τα λεφτά σε μια ραγδαία κλιμάκωση της Ομικρον, χωρίς βαρειά νοσηρότητα και δραματική θνησιμότητα, που στην συνέχεια θα φέρει την αποκλιμάκωση και θα την απαλλάξει από το πρόβλημα.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωνε την Παρασκευή ότι «η Ομικρον θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα» και καλούσε πολίτες και πολιτική να παραμείνουν σε επιφυλακή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση για την εισαγωγή νόμου περί υποχρεωτικού εμβολιασμού ακόμα δεν έχει καν ξεκινήσει και υπολογίζεται ότι αν τελικά συμβεί αυτό, η τελική ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου. Οπως δήλωναν εκπρόσωποι της κυβέρνησης η απόφαση αυτή δεν είναι κάτι που αφορά το σήμερα, αλλά γίνεται σε μια προοπτική προστασίας της κοινωνίας το ερχόμενο διάστημα, ουσιαστικά από το καλοκαίρι του 2022 και κυρίως από το φθινόπωρο και μετά.

Αλλά και σε άλλες χώρες οι συζητήσεις για τον εμβολιασμό δεν αφορούν το τώρα, ούτε απλώς τον επόμενο ενάμιση μήνα. Αλλωστε σε καμιά χώρα δεν προλαβαίνουν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες μέσα σε 40 και 45 μέρες. Η Γερμανία βάζοντας πραγματικά στο φουλ τις μηχανές κατάφερε να εμβολιάσει περίπου 30 εκατομμύρια σε ένα μήνα και κάτι. Αυτό σημαίνει ότι για να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες της θα χρειαζόταν περίπου ένα τρίμηνο, θα έχει μπει δηλαδή πια η άνοιξη.

Η διστακτικότητα των πολιτικών να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας ποντάροντας αποκλειστικά και μόνο στην «ηπιότητα» της Ομικρον έχει να κάνει με δύο βασικές παραμέτρους. Από τη μια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα πολλά στοιχεία που αφορούν την «βαρύτητά» της, αλλά και την… επαναληψιμότητά της. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δυο και τρεις φορές.

Επίσης όπως σημείωναν Γερμανοί επιδημιολόγοι το «ήπια» δε σημαίνει και «αμελητέα» συμπτώματα ή μεσοπρόθεσμες συνέπειες. Από την άλλη υπάρχουν προβλέψεις, σαν εκείνη που δημοσίευε αυτές τις μέρες ένα «ρεπορτάζ προγνώσεων» των «Financial Times», με την εκτίμηση ότι η Ομικρον δεν αποτελεί την τελευταία λέξη του κορωνοϊού και υπαρκτή την ανησυχία για μια άλλη πιο σκληρή μετάλλαξη/παραλλαγή στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Θετικός στον κορωνοϊο και ο Αλέξης Τσίπρας

Citizen Lab – Meta: Μετά την Palantir ήρθε η Cytrox – Ο «Μεγάλος Αδελφός» και στην Ελλάδα

Κυβέρνηση: Ποντάρει στο αισιόδοξο σενάριο για την πανδημία – «Όλα τα λεφτά» στην οικονομία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago