Απόψεις

Eνα «Κόπα Αφρικα» γεμάτο ανησυχίες

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ θα βρεθούν σήμερα στο Ανφιλντ για έναν αγώνα στο πλαίσιο του αρχαιότερου και πιο απρόβλεπτου ποδοσφαιρικού θεσμού. Η «εκατομμυριούχος» Λίβερπουλ αντιμετωπίζει για το Κύπελο Αγγλίας την «φτωχή» Σριούσμπερυ, οι παίκτες της οποίας δηλώνουν ευτυχείς μόνο και μόνο που θα μπορέσουν να παίξουν σε αυτό το ιστορικό γήπεδο ενώ θα τους βλέπουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά θα ξεκινά ένα άλλο κύπελο που έχει απασχολήσει επίσης τους φίλους των «κόκκινων», αλλά όχι για αγωνιστικούς λόγους. Το «Κύπελο Εθνών της Αφρικής» όπως το αποκαλούν (Κόπα Αφρικα θα το δείτε στα ελληνικά ΜΜΕ) ξεκινά στο Καμερούν με την οικοδέσποινα χώρα να υποδέχεται την Μπουρκίνα Φάσο στην πρωτεύουσα Γιαουντέ και θα στερήσει από την ομάδα του μεγάλου λιμανιού τρεις από τους πιο ακριβοπληρωμένους και σημαντικούς υπαλλήλους της. Μο Σαλάχ (Αίγυπτος), Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη) και Νάμπι Κεϊτά (Γουϊνέα) θα λείψουν για περίπου ένα μήνα από το αγγλικό πρωτάθλημα, όπως και πολλοί παίκτες από άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ανάμεσά τους και το ελληνικό. Οι δύο πρώτοι μάλιστα μαζί με τον Ριγιάντ Μαχρέζ από την Αλγερία, μοναδικό απόντα της Μάντσεστερ Σίτυ ανήκουν σε ομάδες που κατεβαίνουν στη διοργάνωση με φιλοδοξίες.

Ειδικά για τη Λίβερπουλ όμως οι τρεις αυτές «απώλειες» θα προκαλέσουν αναμφίβολα την αποδυνάμωσή της, κάτι που φυσικά δεν άρεσε στον λαλίστατο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος φρόντισε με κάποιες υπερφίαλες δηλώσεις του να στρέψει επάνω του τα πυρά πολλών Αφρικανών ανθρώπων του ποδοσφαίρου, όταν τον περασμένο Νοέμβριο σε μια κρίση «γερμανικής αλαζονείας» έκανε λόγο για μια «μικρή διοργάνωση». Ηταν άλλη μια απόδειξη της υπεροψίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι τους αθλητές από την Αφρική. Ως λεγεωνάριους χωρίς πατρίδα ίσως; Ο Γερμανός ουσιαστικά δεν ανακάλεσε ποτέ τα λόγια του, ποντάροντας σε αυτό που συχνά τον έχει βοηθήσει και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Στην καλή του τύχη.

Κάθε άλλο παρά στην τύχη άφησαν πάντως οι άνθρωποι της αφρικανικής ομοσπονδίας την οργάνωση ενός τείχους προστασίας απέναντι στους Ευρωπαίους που προσπάθησαν είτε να ακυρώσουν την διοργάνωση, είτε να εμποδίσουν με διάφορα προσχήματα τους ποδοσφαιριστές από την Ευρώπη να ταξιδέψουν στο Καμερούν.

Αυτό που δεν φάνηκε να τους ενδιαφέρει καθόλου είναι το γεγονός ότι οι αγώνες δόθηκαν σε μια χώρα που τους είχε χάσει το 2019 λόγω σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων και παρά λίγο να τους χάσει και τώρα, αν δεν έπεφταν τα «μεγάλα μέσα» της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Η οποία φυσικά και δεν νοιάστηκε τόσο για την πιθανώς θιγμένη αξιοπρέπεια των Καμερουνέζων αν η διοργάνωση ματαιωνόταν, αλλά για τα εκατομμύρια που θα έχανε σε μια τέτοια περίπτωση. Γιατί μπορεί το «Κόπα Αφρικα» να μην είναι Μουντιάλ ή ΕURO, αλλά έχει και αυτό τους δικούς του σπόνσορες και φυσικά εκατομμύρια τηλεθεατές. Τα διαφυγόντα κέρδη μετράνε φυσικά πολύ περισσότερο από τη σωματική ακεραιότητα ή την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών. Δεν είναι μόνο το ενδεχόμενο ενός τραυματισμού ή ασθένειας σε μια χώρα, που έχει εμβολιαστεί μόνο το 3% του πληθυσμού της. Υποτίθεται ότι οι παίκτες θα κινούνται διαρκώς σε μια ασφαλή φούσκα, στα γήπεδα θα μπαίνουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι και ο κίνδυνος μόλυνσης με κορωνοϊό θα περιοριστεί. Πάντως πριν λίγες μέρες 16 παίκτες της ομάδας της Γκάμπια βρέθηκαν θετικοί και παραμένει άγνωστο αν θα έχουν δικαίωμα και… δυνάμεις για να αγωνιστούν εναντίον της Μαυριτανίας στις 12 του μήνα.

Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα που μαρτυρά την αδιαφορία του «παγκόσμιου Βορρά» για την Αφρική έχει να κάνει με ένα άλλο δεδομένο.

Το Καμερούν των 24 εκατομμυρίων κατοίκων κυβερνάται αυταρχικά από τον 89χρονο πλέον και όχι και τόσο αδιάφθορο Πολ Μπιγιά από το 1982, και βρίσκεται ουσιαστικά εν μέσω ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου, που οφείλεται εν μέρει και στην βαθιά φτώχεια για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Μια αγγλόφωνη μειονότητα από το δυτικό τμήμα της χώρας αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της εδώ και χρόνια – το αυτονομιστικό κίνημα αντιμετωπίζεται από τη γαλλόφιλη κυβέρνηση με στρατιωτική βία. Η σύγκρουση, στην οποία οι ένοπλες ομάδες προσπαθούν σθεναρά από το 2017 να σχηματίσουν ένα αποσχισθέν κράτος, που θα ονομάζεται «Ambazonia», έχει ήδη προκαλέσει τουλάχιστον 3.000 θανάτους και έχει αναγκάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τος.

Στο παραθαλάσσιο Λίμπε, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέγερσης και που προορίζεται να διεξαχθούν αγώνες, έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η αστυνομία έχει τοποθετήσει ένοπλους αξιωματικούς στις διασταυρώσεις της πόλης, ενώ σημεία ελέγχου έχουν στηθεί στις εισόδους της. Οι αυτονομιστές έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα βομβιστικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Τον Νοέμβριο σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στη γειτονική περιφερειακή πρωτεύουσα Μπουέα, μία από αυτές στο πανεπιστήμιο, στις οποίες τραυματίστηκαν έντεκα φοιτητές. Αλλά οι υπεύθυνοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους και επιμένουν ότι «το κύπελλο θα γίνει κάτω από πολύ καλές συνθήκες. Δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχεί κανείς». Αλλά μάλλον δεν πείθουν.

Ο Γιούργκεν Κλοπ θα είχε λοιπόν σοβαρότερους λόγους για να εκφράσει τις ενστάσεις του από το αν θα του λείψει το «εύκολο γκολ» στα επόμενα παιχνίδια της ομάδας του.

Διαβάστε ακόμα

ΗΠΑ και ΕΕ κυνηγούν την Κίνα στην Αφρική

Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ: Το πρώτο που θα γίνει χειμώνα και σε αραβική χώρα – Η γεωπολιτική σημασία

O «αγνοούμενος» Ναζαρμπάγιεφ και οι συγγενείς και φίλοι του έχουν αγοράσει το… μισό Λονδίνο

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago