Κοινωνία

Χάρτες ECDC: Στο βαθύ κόκκινο η Ελλάδα και η Ευρώπη

Στο βαθύ «κόκκινο» παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα σύμφωνα με τους ανανεωμένος χάρτες του ECDC που δόθηκαν την Πέμπτη, στη δημοσιότητα, την ίδια στιγμή που η παραλλαγή Ομικρον έχει επικρατήσει στην κοινότητα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το διεθνούς κύρους περιοδικό «Science», δεν είναι σε θέση ακόμη να προβλέψουν τον τελικό απολογισμό της Όμικρον, ενώ δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά Covid-19, τα ήδη βεβαρημένα από τη Δέλτα νοσοκομεία τελικά θα υπερφορτωθούν.

Οι δείκτες

Οι ιολόγοι, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, μικροβιολόγοι και άλλοι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία και ευελπιστούν ότι το νέο κύμα θα κορυφωθεί σύντομα και θα αρχίσει μετά να πέφτει, χωρίς στο μεταξύ να κατακλύσει τις ΜΕΘ.

Στο χάρτη του ECDC, ο οποίος «φωτογραφίζει» την επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου βυθίζεται στο «κόκκινο» στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κοροναϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ.

Στις «πράσινες» αποχρώσεις εμφανίζεται η χώρα μας στο δείκτη που αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται, ενώ όλη η χώρα είναι στο πορτοκαλί σε αντίθεση με την περασμένη εβδομάδα που ήταν στο κίτρινο σε ότι αφορά στον δείκτη θετικότητας.

Χάρτες ECDC: Ο τριπλός δείκτης

Στον σύνθετο χάρτη – συνδυαστικός δείκτης τεστ, νέων κρουσμάτων και θετικότητας που ακολουθεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εξαίρεση αποτελεί ένα μέρος της Πελοποννήσου καθώς και τα περισσότερα νησιά που είναι «πορτοκαλί».

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy). Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει με αφορμή τη δημοσίευση των χαρτών πως «ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ ανά 100.000 κατοίκους η χώρα μας για μια ακόμη εβδομάδα ενώ και o δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 4% σύμφωνα με τους έγχρωμους επιδημιολογικους χάρτες του #ECDC».

Πληροφορίες για τα στοιχεία που δίνουν

Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.     

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago