Πολιτική

«Στοχοποιημένες» οι Οινούσσες- Συνεχείς υπερπτήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας –Εμμονή για «γκρίζες ζώνες» σε 18 νησιά

Οι Οινούσσες παραμένουν «στοχοποιημένες» από την Άγκυρα, λόγω της κρίσιμης θέσης που κατέχουν στο Βόρειο Αιγαίο και με κάθε τρόπο η Τουρκία επιχειρεί να τις «γκριζάρει».

Στο πλαίσιο αυτό  εκδηλώθηκε νέα τουρκική πρόκληση με υπέρπτηση 4 τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών F-16 πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια , την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου.

Η απάντηση ήλθε αμέσως καθώς ελληνικά μαχητικά αναχαίτησαν τα τουρκικά F-16.

«Γκρίζα ζώνη»

Πάντως αυτό που προβληματίζει έντονα την Αθήνα είναι ότι οι Οινούσσες βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας τα τελευταία 7 χρόνια , καθώς με κάθε τρόπο και έμπρακτα (προσεγγίσεις πολεμικών πλοίων, ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής, υπερπτήσεις κ.α)  , επιχειρούν να γκριζάρουν το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα , αν και κατοικείται. 

Τα όσα συνέβησαν γύρω από τις Οιννούσες το Πάσχα (τέλη Απριλίου) του 2016 , είναι ενδεικτικά για την  « στοχοποίση» τους από την Άγκυρα , καθώς τότε σχεδόν τελευταία στιγμή απετράπει προσέγγιση τουρκικής φρεγάτας με κινητοποίηση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και ύστερα από «ειδοποίηση»  του «συμμαχικού παράγοντα», ότι γίνενται περίεργες κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στις Οιννούσες.

Το θέμα με τις Οιννούσες και το «γκριζάρισμα» της Ελληνικής κυριαρχίας, είναι παλιά ιστορία, ωστόσο η Τουρκία την έχει επαναφέρει με έμνταση τα τελευταία χρόνια και επιχειρεί να το επιβάλλει εμπράκτως .

18 νησιά

Κατά την περίοδο του Ερντογκάν , η Άγκυρα έχει με έμφαση επανέλθει καθώς η νυν  πολιτική ηγεσία της Τουρκίας θεωρεί ότι τα νησιά με αμφισβητούμενη κυριαρχία στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι 18. Στο παρελθόν, έχει κάνει λόγο για 16. Η αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα, οι Κεμαλιστές, ανεβάζουν τον αριθμό των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων του Αρχιπελάγους που θεωρούν ότι η χώρα μας “κατέχει παράνομα” στα 156!

Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση της τουρκικής πλευράς για το θέμα αυτό, έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2020, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:

«Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Ούτε στη Συνθήκη της Λωζάνης, ούτε στη Συνθήκη Ειρήνης του 1948 δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν τα νησιά» .

Τα νησιά στα οποία αναφέρεται ο κύριος Τσαβούσογλου είναι τα εξής: Καλόγεροι, Αρκιοί, Κίναρος, Λέβιθα, Σύρνα, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος, Οινούσσες, Παναγιά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Διονυσάδες και Κουφονήσι.

Ο Ν. Δένδιας

Πάντως αν και για την ώρα δεν υπάρχει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις η ένταση του καλοκαιριού του 2020, ωστόσο η ρητορική της Άγκυρας είναι εμπρηστική και προκλητική και εξόχως επιθετική

Είναι χαρακτηριστική η φράση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ότι αυτή η τακτική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα «έχει πάρει διαστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί» και δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε το μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του casus belli.

Η Άγκυρα έδωσε ακόμα ισχυρότερα δείγματα της προκλητικότητας της , όταν παραμονή πρωτοχρονιάς του 2021 εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά όλο το χρόνο.

Η τουρκική Navtex αφορά θαλάσσια περιοχή του βόρειου Αιγαίου που εκτείνεται μεταξύ της Χερσονήσου του Άθω και της Ίμβρου, σε μία έκταση που εκτείνεται κάθετα προς τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την Λήμνο, τη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά προς τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, αλλά και προς τη Θάσο. Διόλου τυχαία καθώς πρόσφατη είναι η δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας από πλευράς Ερντογάν για τις ΗΠΑ και το ρόλο τους στην Αλεξανδρούπολη.

Στο ίδιο πλαίσιο και στην αρχή της εβδομάδας, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου βάζοντας στο στόχαστρό του 16 ελληνικά νησιά βάζοντας στο «στόμα της Τουρκίας» νησιά όπως η Χίος, η Σάμος και οι Οινούσσες.

Αμφισβήτησε δε τόσο το δικαίωμα επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όσο και τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Μάλιστα αυτή η ρητορική συνοδεύεται από τις συνεχείς εναέριες παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ενώ σε συνέχεια των όσων εκτυλίχθηκαν τα Χριστούγεννα με φόντο το Καστελόριζο και τις εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ ότι το νησί απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, προπαγανδιστικό βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δείχνει σπουδαστές της Ακαδημίας Πολέμου να κολυμπούν προς την Τούζλα που απέχει 1.950 μέτρα.

Διαβάστε ακόμα:

Τα νέα μέτρα στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο (politicus.gr)

Ξενογιαννακοπούλου: Να ακυρωθεί η εγκύκλιος Τσακλόγλου (politicus.gr)

Ξεκινάει η επίταξη ιδιωτών γιατρών – Έρχονται νέα μέτρα μετά τις 16 Ιανουαρίου | Politicus.gr

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago