Το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τις 50.000 τα κρούσματα είναι πιθανό σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Ελένη Γιαμαρέλλου, ωστόσο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τόνισε ότι για την ώρα, τα λύματα δείχνουν σταθεροποίηση. «Υπάρχει περίπτωση να πάμε και πάνω από 50.000 στα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γιαμαρέλλου επισημαίνοντας ότι «τα κρούσματα της Όμικρον είναι κλινικά ελαφρότερα σε 128 χώρες κι αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους».
Παράλληλα, ανέφερε ότι στις ΜΕΘ δεν υπήρχε αυτό το διάστημα ούτε μια περίπτωση που μπήκε στη μονάδα ή διασωληνώθηκε.
Η κ. Γιαμαρέλλου εκτίμησε ότι το σύστημα Υγείας θα αντέξει και θα το ξεπεράσει, τονίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού προκειμένου να ξεπεράσουμε τις μεταλλάξεις.
Όπως είπε «εάν εγώ έχω ένα ποσοστό 20% ανεμβολίαστων, εκεί θα πάει ο ιός και θα πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά του δημοτικού που θα πρέπει να εμβολιαστούν καθώς δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, αλλά έχει ως αποτέλεσμα τις μεταλλάξεις. «Εάν είχαμε απόλυτο αριθμό εμβολιασμών, δεν θα έβρισκε χώρο ο ιός να μεταλλαχθεί», σημείωσε η καθηγήτρια.
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να φοράμε μάσκες, γιατί όπως είπε «ο εμβολιασμός μας προφυλάσσει από τη σοβαρή νόσηση, ενώ με τη μάσκα δεν θα μεταδώσεις».
Για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, είπε ότι «εάν σκεφτούμε όλες τις τροποποιήσεις που έχουν προταθεί σε επιτροπή και εγκρίθηκαν (ότι το παιδί νοσεί ελαφρά και έχει ανάγκη της επαφής με δάσκαλο) και ότι θα έχουμε περισσότερα τεστ, έχουμε χρόνο αν χρειαστεί αλλαγή πρωτοκόλλων».
Παγώνη: Η πενταήμερη καραντίνα δεν είναι αρκετή για όσους νοσούν με κορωνοϊό
Για μια δύσκολη εφημερία στο νοσοκομείο Γεννηματάς, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, καθώς όπως είπε, μέσα σε λίγες ώρες έγιναν πάνω από 50 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.
Η Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι πολλοί από όσους αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ παράλληλα δεκάδες ήταν και τα περιστατικά non covid που χρειάστηκαν εισαγωγή.
Τόνισε πως η «Όμικρον» αφορά στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ η Δέλτα «χτυπάει» το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και οδηγεί τις βαριές πνευμονίες, αυτές που οδηγούν στις ΜΕΘ.
Η κ. Παγώνη επανέλαβε πως η πενταήμερη καραντίνα δεν είναι αρκετή για όσους νοσούν με κορωνοϊό, καθώς ακόμα είναι αδύναμοι για να γυρίσουν στην εργασία του την 6η μέρα.
Υπογράμμισε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για όλους:
«Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με covid να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται… δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν. Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του».
Εκτίμησε πως για να επιστρέψει κάποιος στην εργασία του χρειάζονται 10 ημέρες.
Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Η κορύφωση θα είναι γύρω στις 20 Ιανουαρίου, ενώ γύρω στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η αποκλιμάκωση: «Από εδώ και πέρα μέχρις τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρχει σταδιακή άνοδος. Ελπίζουμε να πάνε σε 50.000 και 60.000 κρούσματα και όχι παραπάνω. Καταλαβαίνετε τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας έτσι και τα κρούσματα φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς…».
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ όσοι είναι τριπλά εμβολιασμένοι είναι πιθανό να νόσησαν με κορονοϊό και να μην το έχουν καταλάβει και τόνισε πως οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
Διαβάστε επίσης:
«Σαρώνει» η «Όμικρον» στην Αττική – Ανάλυση του ΕΚΠΑ στα λύματα δείχνει στο 87% την επικράτηση
Παγώνη: Τρέμουμε να μη νοσήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό