Ένα στοιχείο από την ημερήσια έκθεση για την πορεία της πανδημίας την Τετάρτη, σήμανε συναγερμό στους ειδικούς και τους αρμόδιους για το ενδεχόμενο μίας νέας δραματικής έξαρσης με τον ιό και την μετάλλαξη Όμικρον. Το στοιχείο είναι η ξαφνική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό.
Από τις 452 που καταγράφηκαν την Τρίτη, χθες φτάσαμε στις 641, μία ημερήσια αύξηση δηλαδή της τάξης του 41.81%! Το δεκαήμερο πριν τη χθεσινή ημέρα ο μέσος όρος των νοσηλειών ήταν 393, ενώ τις ακριβώς προηγούμενες πέντε μέρες ο αριθμός αυτός ήταν 434, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει αφενός μία σταθερά μεγάλη ροή ασθενών μετά τα Χριστούγεννα και μάλιστα με αυξητική τάση, που η έκθεση της Τετάρτης την κάνει απολύτως ανησυχητική, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης. Μένει βεβαίως να φανεί εάν και τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί μία τέτοια αυξημένη ροή, αλλά ένα δεύτερο στοιχείο σε σχέση πάντα με τις νοσηλείες είναι επίσης ανησυχητικό.
Ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αυτό οδηγεί πολλούς επιστήμονες να εκτιμούν ότι επειδή η Όμικρον έχει τεράστια μεταδοτικότητα, έχει διασπαρθεί μέχρι τώρα κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε παρατηρήσει για τα πρώτα στάδια της διασποράς της Όμικρον στη Μεγάλη Βρετανία και ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
Με δεδομένο πλέον ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη στατιστικά δεν προκαλεί τη βαριά νόσηση της «Δέλτα», είναι λογικό στις μικρότερες ηλικίες να μην έχει τις σοβαρές επιπτώσεις, που μπορεί να έχει στις μεγαλύτερες – ειδικά στην Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών παραμένουν εντελώς ανεμβολίαστοι. Άρα η ανησυχία των ειδικών εστιάζεται εκεί ακριβώς: όταν η Όμικρον αρχίζει να χτυπά με τις ίδια ένταση και τις μεγαλύτερες ηλικίες (μολύνοντας σχεδόν τους πάντες ενδεχομένως), τι εισαγωγές θα έχουμε στα νοσοκομεία, που ήδη είναι επιβαρυμένα και στο όριο; Διότι μπορεί να μην είναι τόσο βαριά και επικίνδυνη η ‘Ομικρον, ωστόσο και νοσηλείες δίνει και πιθανόν και διασωληνώσεις – με ποσοστό έξι ή επτά φορές μικρότερο απ’ όσο η «Δέλτα», λένε οι πρώτες μελέτες, με την ελπίδα πάντως να είναι ακόμα πιο θετικά τα στοιχεία, αφού ακόμα οι έρευνες συλλέγουν δεδομένα.
Ανησυχία προκαλεί και ένα ακόμα στοιχείο από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Ενώ για ένα εικοσαήμερο περίπου η μείωση των διασωληνώσεων ήταν σταθερή και από τις γύρω στις 700 που ήταν αρχές Δεκεμβρίου, έφτασε περίπου στις 600 μέχρι τα Χριστούγεννα, το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχει ανάσχεση αυτής της μείωσης και ο αριθμός παραμένει γύρω στις 630 (στην έκθεση της Τετάρτης ήταν 628). Την ώρα μάλιστα που ο αριθμός των θανάτων δεν λέει πέσει κάτω από την περιοχή των 60 ημερησίως.
Τα στοιχεία μελετώνται με προσοχή και συνυπολογίζεται στην όλη εικόνα το άνοιγμα των σχολείων, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβάλει στην διασπορά του ιού στην κοινότητα. Γι’ αυτό και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μιλά για κορύφωση με 55.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ενώ άλλοι επιστήμονες προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερο όριο ημερήσιων μολύνσεων.
Παρότι δεν χρησιμοποιείται πλέον στην επίσημη «γλώσσα» των ειδικών, το μότο «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», αποκτά ειδικό νόημα αυτή σε αυτή την κρίσιμη καμπή της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης:
Το ριψοκίνδυνο άνοιγμα των σχολείων, η ανοσία της αγέλης και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
Στη σκιά της Όμικρον τα φετινά Θεοφάνεια
Θετικοί στον κορωνοϊό περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί – Θεοδωρικάκος: Κανένα πρόβλημα!
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…