Πολιτική

«Αδειάζει» Γεωργιάδη η Κύπρος για τα «χαμηλής αξιοπιστίας» PCR

Εκτεθειμένο αφήνει τον Άδωνι Γεωργιάδη η επίσημη διάψευση από την Κύπρο αναφορικά με τις τιμές και την αξιοπιστία των PCR test για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις τιμές στα τεστ μοριακού ελέγχου για Covid19, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το κόστος για τους πολίτες είναι πολύ μικρότερο στην Κύπρο σε σύγκριση με την Ελλάδα, ισχυρίστηκε πως τα PCR της Κύπρου είναι κινέζικα και «χαμηλής αξιοπιστίας».

Η αντίδραση ήταν άμεση από την Κύπρο με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη να παραθέτει στοιχεία και να διαψεύδει τον Άδωνι Γεωργιάδη με ανάρτησή του σήμερα Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, στο Twitter.

«Το πως οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Έκθεση μας ημερ. 13/10/20», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης. «Έκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ», συμπληρώνει στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσαν και την αντίδραση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου το οποίο με ανακοίνωσή του δίνει διευκρινίσεις για την ποιότητα των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται και το κόστος τους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με αφορμή δηλώσεις και δημοσιεύματα αναφορικά με την αξιοπιστία των μοριακών ελέγχων που διενεργούνται στην Κύπρο και το κόστος τους, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
  2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
  3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.

Οι εν λόγω αντιδράσεις από την Κύπρο, οδήγησαν τον Άδωνι Γεωργιάδη στο να επιχειρεί να «μαζέψει» στη συνέχεια, τα λεγόμενά του, υποστηρίζοντας με ανάρτησή του στο twitter ότι «τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Διαβάστε επίσης:

Ανθρακες ο θησαυρός: Στα 47 ευρώ η τιμή των μοριακών τεστ

Δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ 25 -Επίθεση στην κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Ποιους υπουργούς έχει στη «μαύρη λίστα» ο Μητσοτάκης – Η πίεση από τα δεξιά και το κέντρο

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago