Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Καζακστάν – Δεκάδες νεκροί και περισσότεροι από 1000 τραυματίες – Στέλνει βοήθεια η Ρωσία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου έθεσε το Καζακστάν ο πρόεδρος Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η τάξη μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τουλάχιστον χίλιους τραυματίες. Σχεδόν 400 εξ αυτών νοσηλεύονται και 62 είναι σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Οι ταραχές ξεκίνησαν με αφορμή την αφορμή την αύξηση της λιανικής τιμής της ενέργειας, αλλά μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε εξέγερση και προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Παράλληλα κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης η Ρωσία και άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που ανήκουν στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα για να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμένιου πρωθυπουργού που κατέχει τη θέση του προέδρου του οργανισμού «θα αναπτυχθεί «ειρηνευτική αποστολή» στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος του Αλμάτι» .

«Έπειτα από αίτημα του προέδρου του Καζακστάν Τοκάγεφ και μπροστά στην απειλή για την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Καζακστάν που προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από εξωτερική παρέμβαση, η, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας, αποφάσισε να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Καζακστάν», έγραψε ο Πασινιάν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στο Καζακστάν για περιορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Ηδη στο Καζακστάν έχουν αναπτυχθεί ρώσοι αλεξιπτωτιστές.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τα επεισόδια και ζητούν αποκατάσταση της τάξης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμνετ : «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν προσεχτικά την κατάσταση στο Καζακστάν, έναν σημαντικο εταίρο. Καταδικάζουμε τις πράξεις βίας και την καταστροφή περιουσίας και καλούμε σε αυτοσυγκράτηση τόσο τις αρχές όσο και τους διαδηλωτές. Ζητάμε από όλους τους πολίτες του Καζακστάν να σεβαστούν και να υπερασπιστούν τους συνταγματικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, μεταξύ άλλων μέσω της αποκατάστασης της υπηρεσίας Διαδικτύου. Καλούμε όλα τα μέρη να επιλύσουν ειρηνικά τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία, ενώ και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από τη βία και να προωθήσουν τον διάλογο».

Τέλος όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση περιλαμβάνεται περιορισμός στην ελευθερία της μετακίνησης και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 23.00 μέχρι τις 7.00.

Διαβάστε επίσης:

Χάος στο Καζακστάν: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, νεκροί και τραυματίες – υπό κατάληψη το αεροδρόμιο

Κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση, συνεχίζεται το ράλι στις τιμές

Καζακστάν: Χάος μετά την παραίτηση της κυβέρνησης

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago